Tudja, mi az a gyerek wellness? Játék, ami kikapcsol, mégis fejleszt

Mivel fejleszthetném a gyerekemet a vakáció idején? – alighanem ez a leggyakoribb kérdés, amit a szülők a szakembereknek feltesznek a nyári időszakban. És teszik mindezt azért, mert a gyerek évközben vagy lemaradt a kortársaihoz képest valamiben, vagy épp ellenkezőleg, kiemelkedően teljesített, ezért a szünidőben még többet gondoznák kreativitását. Jó hírünk van: ahogy otthon, a hétköznapi tennivalók között, úgy nyaraláskor, vakáció alatt is megállás nélkül tanul és fejlődik a gyerek.

A gyerekek természetes felfedezők, fáradhatatlanul követik azt, ami érdekli őket. Felnőttként a legtöbbet úgy segíthetünk nekik, ha szabad utat adunk felfedezőkedvüknek, és biztonságos kereteket szabunk a mókához. A mókához, ami annál azért jóval több: tanulás és fejlesztő foglalkozás egyben. Mára ugyanis a tudomány is igazolta a régi mondást: játszva tanul igazán a gyerek. 

Három hétköznapi elfoglaltság, amiből tényleg játszva tanulhat

Az alábbi, egyszerű játékok elsősorban a totyogók számára izgalmasak, de a bővített változatuk már a nagyobb óvodások és kisiskolások figyelmét is leköti.

♥ Legyen egy saját méricskélő állomása!

Fogjunk néhány különböző méretű lábast, poharat, kanalat, homokozó vödröt, műanyag dobozkát, tölcsért, szitát, tésztaszűrőt, majd egy nagyobb vödörbe vagy lavórba töltsünk vizet. Hagyjuk, hogy a kicsi a kedvére öntögethesse a vizet egyik eszközből a másikba – az udvaron akár ételfestékkel színezett vizet is használhatunk.

Forrás: Nazarova Mariia / Shutterstock

A nagyobbak már méricskélős feladatot is kaphatnak előre megadott, fix mennyiségekkel, miközben akár azt is megfigyelhetik, hogy 2 deci kék és 2 deci sárga víz összeöntéséből hogyan lesz zöld színű víz percek alatt. A homokozó-készletből álló házi mérőállomás a strandon, a gyerekmedence szélén üldögélve is biztos siker – és talán garancia arra is, hogy két élmény között a felpörgött gyerek kicsit lenyugszik. A móka kimondottan ajánlott ADHD-vel küzdő (Attention Deficit Hyperactivity Disorder: figyelemhiányos hiperaktivitás zavarral) vagy autizmus spektrumzavarral (ASD) élő gyerekek számára.

♥ Játék a textúrákkal: a rizses doboz

Egy örök klasszikus: vegyünk egy zacskó rizst a legolcsóbb fajtából, akár meg is színezhetjük ételfestékkel, tegyük egy dobozba, majd adjuk oda a gyereknek. Ez akár órákig tartó elfoglaltságot is jelenthet számukra, ráadásul ezt a játékot éveken át újra és újra elő lehet venni. A legkisebbek imádják a különböző textúrák érintését és azoknak a különböző felületeken kiadott hangjait (doboz, zacskó, papír, fém, műanyag), meg persze nagyon szeretnek pakolni, kategorizálni, rakosgatni is.

A nagyobbaknak puzzle-darabokat is rejthetünk a rizsbe, hogy kihívássá tegyük kedvenc kirakójuk megoldását (több gyerek esetén akár versenyezni is lehet), a legnagyobbak pedig apró figurákat kereshetnek a rizsben, amelyek kapcsán rövid, de összefüggő, általuk kitalált történetet mesélhetnek el. Ez a szenzoros feldolgozási zavarral (Sensory Processing Disorder, SPD) élő gyerekek számára lehet ideális fejlesztő játék.

Forrás: Irishasel / Shutterstock

♥ A klasszikus csipesz

A szülők már bizonyára megfigyelték, hogy a gyereket sosem érdekli annyira a drága fejlesztő játék, mint az a hétköznapi tárgy, ami minden háztartásban megtalálható. Ilyen többek között a csipesz is, amiből nyaklánc, vasúti pálya és kerítés készíthető, de akár arra is használhatjuk, hogy a gyerekek csak azzal szedjenek fel és állítsanak sorba különféle méretű és színű tárgyakat. Ez az egyszerű, de szórakoztató elfoglaltság nagyszerűen fejleszti a kézügyességet, a kognitív képességeket és a logikai érzéket. Az ilyen típusú foglalkozás sokat segíthet a mozgásfejlődéssel kapcsolatos lemaradások és a tanulási zavarok leküzdésében is.

Forrás: Csepregi Tibor / Zalakaros Fürdő
Maxoljátok ki a nyarat!

Csekkoljatok be Magyarország kedvenc, családbarát városában, Zalakaroson, ahol egész évben gyereknap van!

Szerezzétek be saját KIDNESS igazolványotokat, és legyetek tagjai egy szuper csapatnak! Számtalan előnyhöz juthattok, tesztelhetitek az ország egyetlen hullámvasútját a Zobori Élményparkban, sőt, egy Kidness strandlabdával is meglepnek titeket a Zalakarosi Fürdőben.


A gyerek wellness: nagy élményfröccsel tanulhat a legtöbbet

Természetesen rengeteg egyéb szórakoztató tanulási lehetőség van a gyerekek számára, ám a legjobb mégiscsak az, ha időről időre a kicsik is kilépnek a komfortzónájukból, és új, ismeretlen terepen folytatják a felfedezést. Ahogyan a felnőttek vágynak a wellnesszel járó kikapcsolódásra, és lényegesen kreatívabbnak, produktívabbnak érzik magukat vakáció után, úgy a gyerekeknek is szükségük van hasonló élményre. Persze ők nem szaunában vagy termálfürdőben ücsörögnek szívesen, számukra az élménymedence és a csúszdapark a top favorit, és masszázs helyett inkább beltéri VR-játékokkal stimulálják érzékszerveiket.

Forrás: Meszáros Renátó / Hellozalakaros.hu

A gyerek wellness egy vadonatúj pihenési forma: minden benne van, ami a gyereket szórakoztatja és kikapcsolja, ami a flow-élmény alapú játékot garantálja – és ami így a tanulás, fejlődés leginkább hatékony formája is egyben. Fontos, hogy a gyerek wellness minden érzékszervre hasson: meg kell dolgoznia az érzékelést, mint ahogy pl. egy szabadesés toronyban vagy a hullámvasúton, ugyanakkor hatnia kell a kognitív képességekre is, amely például a gyerekek számára kitalált szabadulószobában és az ügyességet fejlesztő játékok során is fejlődik.

Az újdonság és a változatosság mellett fontos a közösség építő ereje, a kisbarátok jelenléte is. Az idő így észrevétlenül repül, ám a gyerekek - és persze szüleik, nevelőik - az aktív kikapcsolódás áldásos hatását akár heteken keresztül is megtapasztalhatják.

A cikk megjelenését a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. támogatta, az anyagot a Branded Travel Content egyik szerzője készítette.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek