Családi biciklis körút a Fertő tó mentén? Mutatjuk, honnan induljon!

Családi nyaralás biciklivel? Igen! Hiszen gyakorlatilag a Fertő tó bármelyik turisztikai szempontból érdekes pontjáról indulhat a kerékpáros körút, amely a kevésbé rutinosan bringázó felnőttek és akár az óvodás, kisiskolás gyerekek számára is teljesíthető. Az alábbiakban néhány olyan pontot mutatunk be, ahonnan bátran nekivághatunk a kalandnak, ami a biciklizésnél persze garantáltan többről szól majd.

Fertőmeggyes, háttérben a tóvalForrás: © Jerzy Bin/Jerzy Bin

A Fertő tó, Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize, az UNESCO világörökség része. Adottságainak köszönhetően igazi bringás paradicsom: nem csoda hát, hogy az elmúlt években huszonhárom település fogott össze azért, hogy a biciklisek számára mindenhol legyen szállás, étkezési lehetőség és természetesen látnivaló. Tizenegy településen ráadásul kényelmes, modern – esőtől is védő – biciklis pihenőhely várja a túrázókat. A B10 Fertő tó kerékpárút hossza összesen 135 km, ebből 38 km magyar földet érint, de az Illmic és a Fertőmeggyes (Mörbisch am See) közötti kerékpárkomp segítségével az össztáv akár 78 km-re is csökkenthető.

Hogy miért ilyen népszerű ez a régió a bringások körében?

Talán azért, mert a napsütéses órák éves száma 2000 fölött van, a szélviszonyok ideálisak, és a terep többnyire sík, ami a kevésbé rutinos bringázókat és a kisgyerekes családokat is vonzza. A B10 bicikliút remek állapotban van, rendszeresen karbantartják minden szakaszát, nemrég a Német Kerékpárklub ötcsillagos értékelését is elnyerte.

A napsütéses órák száma különösen magas ezen a vidékenForrás: PAUL SZIMAK

Mindemellett a táj változatos és vadregényes. Fantasztikus panoráma nyílik a tóra, helyenként pedig felbukkan a fürdési és sportolási lehetőségeket kínáló, hangulatos strand is. A víz szinte mindenütt sekély, így a gyerekeket is biztonságban tudhatjuk benne. Ráadásul a Balaton után Közép-Európa második legkönnyebben felmelegedő taváról van szó, nyáron a víz hőmérséklete akár a 30 Celsius fokot is eléri. Végig meghitt hangulatú borozók, éttermek és számos panzió segíti a kikapcsolódást. A hely külön adottsága, hogy aki a biciklit egy-egy napra a szálláson hagyná, az izgalmas túraútvonalakat és tanösvényeket talál ezen a vadregényes terepen.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park egyik legnépszerűbb látnivalója a szívesen kiránduló kisgyerekes családok körében a Lászlómajor Bemutató Majorság és Látogatóközpont Sarródon, az egykori Esterházy-majorság területén. Itt elsősorban őshonos állatfajtákat – rackajuhot, szürke szarvasmarhát, házi bivalyt, tejelő cigáját és mangalicát – simogathatnak a gyerekek. Az osztrák oldalon fekszik az illmici Fertő–Fertőzug (Neusiedler See-Seewinkel) Nemzeti Park, amelynek információs központja egész évben szervez kirándulásokat a parkban, hogy a látogatók megismerkedhessenek a táj jellegzetességeivel, állat- és madárvilágával, növénykultúrájával.

Pátfalut avagy Podersdorfot a szörfösök is szeretikForrás: Birgit Machtinger

Aki kimondottan a vízi sportokért rajong, az a Fertő tó keleti partján, szintén Illmic környékén nézzen szét, az úti cél pedig Pátfalu (Podersdorf) legyen. Utóbbi a régió talán leginkább felkapott üdülőhelye a maga több kilométeres strandszakaszával, ahol a parton impozáns világítótorony teszi teljessé a panorámát. De rossz idő esetén sem kell kétségbeesni, a St. Martins termálfürdő alig tíz perces autóútra várja a látogatókat.

A St. Martins Therme & Lodge termálfürdő madártávlatbólForrás: Rudy Dellinger

Az illmici strand – közvetlenül a B10-es kerékpárút mentén – abszolút családbarát fürdőhely sekély vízzel, két játszótérrel és két strandröplabdapályával, valamint szuper terepet nyújt a vitorlázáshoz és szörfözéshez is. Ha pedig a vízből elég volt, akár lovas túrákra is indulhatunk lóháton vagy lovaskocsin a park területén keresztül. Útközben rengeteg étterem, fogadó, kiskocsma várja a turistákat, főként regionális finomságokkal felvértezve. Azok a biciklisek, akik rövidítenének, itt kelhetnek át kerékpárkomppal Fertőmeggyesre, azaz Mörbisch am See-be.

Ha hajlandóak vagyunk egy vízisporttal vagy strandolással töltött nap után kicsit eltávolodni a tótól, egy órás autóútra van csupán a Sopronnyéket (Neckenmarkt) és a közép-burgenlandi Felsőpulyát (Oberpullendorf) összekötő, használaton kívüli vasútvonal, amelyen áprilistól októberig hajtánytúrákat szerveznek, hogy akár az egész család együtt fedezhesse fel a közép-burgenlandi "Sonnenland" szépségeit.

Napsütötte móka SopronkeresztúrnálForrás: Sonnenland Draisinentour

Aztán Kismartontól 12 km-re, a Fertő tó nyugati partjától sétatávolságra fekszik Szentmargitbánya (Sankt Margarethen), a párezer fős burgenlandi mezőváros, a régió legfontosabb családi attrakciójával, a Közép-Európa Disneylandjeként becézett Family Parkkal. Vidámpark, kalandpark és élménypark egyben 145 ezer négyzetméteren, ahol érdemes egy egész napot eltölteni pihenésképpen, és ahol idén nyáron a 3 és 7 év közötti gyerekek számára akciós éves bérlet is vásárolható. A szezon május 30-tól november 1-ig tart, vagyis pont abban a sávban, amikor biciklivel is sokan indulnak útnak.

A Family Park a régió DisneylandjeForrás: Gural

De ha már a nyugati parton járnak, kár volna kihagyni a hangulatos kis borvárost, Rusztot, ahol a középkori városfalakkal övezett óváros szinte minden épülete műemlék. A család kényelmesen, egy délután alatt körbejárhatja a nevezetességeket: a Halásztemplomot, a jellegzetes háromszárnyú Városházát vagy épp a Városi Múzeumot, a Kremayrhaust, hogy aztán az 1200 méter hosszú töltésen keresztül haladva megpihenhessen a hangulatos, nádassal övezett városi strandon, amely májustól szeptemberig tart nyitva.

Rusztot a gólyák és a bor városának is hívjákForrás: Ippisch

Ha nem is kimondottan biciklis utat terveznek, nagy kár lenne kihagyni a kerékpározást ezen a vidéken, hiszen kevés hely van, ahol ennyire adná magát ez a sportlehetőség és közlekedési forma. Szerencsére minden Fertő tó menti településen van biciklikölcsönzési lehetőség, ahol több napra vagy akár csak pár órára is lehet bringákat bérelni, sok szálláshely pedig eleve adja a bicajt. Érdemes ezen megoldásoknak valamelyikét igénybe venni, mert bár a Fertő tó osztrák oldalán elérhető Nextbike kerékpárkölcsönzési lehetőség egy praktikus, teljesen önkiszolgáló low budget megoldás, de elsősorban nem a családok számára lett kitalálva, például gyerekülést, utánfutót vagy bukósisakot nem adnak.

Egész évben Burgenland

Burgenland régiója több mint 2500 kilométer hosszú, tökéletesen kialakított kerékpárúttal várja a kirándulókat.

A kínálat a kényelmes családi útvonalaktól kezdve a sportos versenypályákon át egészen az izgalmas mountainbike ösvényekig terjed.

Itt keressen Önnek való kerékpártúra útvonalat!

De persze bármerre is indulnak a bringával, a Fertő tó régiója a B10-en túl is igazi biciklis paradicsom. Erre húzódik a Kirschblüten-kerékpárút (B12, 43 km), a Lacke kerékpárút (B20, 48 km), a Hanság-kerékpárút (B22, 53 km), a Kultúra-kerékpárút (B23, 26 km), valamint a Fesztivál-kerékpárút 65 km-es szakasza is. Az igazán bátrak pedig nekivághatnak az Iron Curtain Trailnek, az EuroVelo 13. burgenlandi szakaszának, amely összesen 287,2 km hosszú, és Köpcsénytől (Kittsee) egészen Dél-Burgenlandig gurulhatunk rajta.

A cikk megjelenését a Burgenland régió turizmusáért felelős szervezet támogatta, az anyagot a Branded Travel Content egyik szerzője készítette.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek