A legszebb hely a szomszédban, ha egy téli mesevilágba vágyik

Ha van még egy kis szabadsága az ünnepek körül, és épp azon gondolkodik, hogy hova vigye el a családot aktívan pihenni, ne késlekedjen, máris csomagolja össze a porontyokat és vegye az irányt Szlovénia felé! A Budapesttől 340 kilométerre, azaz jó négy és fél órás autóútra található Golte síresort és a közelben lévő Mozirje nevű kisvároska tartalmas kikapcsolódást ígér egy hosszabb hétvégére, vagy egy hét közben eltöltött több napos kirándulásra. 

Gyerekkorom óta mindig valami különös izgalom kerít hatalmába, ha közelítek a hegyek fenségesen magasodó, zord világába. Beleszippantani a friss hegyi levegőbe semmihez sem hasonlítható érzés. Körbetekinteni a havas hegycsúcsokon - az izgalom ellenére - olyan nyugalmat és biztonságérzetet kelt az emberben, mintha hazaérkezett volna. Ez az érzés egyenes út a nagy szerelemhez, a síeléshez.

Forrás: Golte Resort

Ha ön is tudja, miről beszélek, biztosan elkezd bizseregni belül valami, ami ellenállhatatlanul húzza a szívét a friss havas lejtők, a hatalmas, meleg kandallókban ropogó tűz, a strudel, a gőzgombóc és a forró forralt bor irányába.

Siklás a Szlovén Alpok fenséges lankáin

Egyre többünknek jut már eszébe Szlovénia is, ha síelésben gondolkodunk. Nem véletlen, hiszen az ország északi felén végződő Alpok hegyei még mindig nyújtanak 1500-2000 méter körüli csúcsokat, amelyek már kiválóan alkalmasak a lejtőkön száguldozásra. Az elmúlt évtizedek feljesztéseinek köszönhetően pedig az infrastrukturális adottságok is egyre közelebb kerülnek a mindent kielégítő, nagy hagyományokkal rendelkező sírégiók kínálatához.

Forrás: Golte Resort

Szlovéniában jó néhány olyan síresort található már, amely ugyan nem nagy kiterjedésű, bonyolult pályarendszerekre épül, de kiválóan alkalmas családoknak, kezdőknek és a síelés mellett a wellnesst is előnyben részesítő társaságoknak.

 A síelés adrenalin sokkja, a hüttézés átmelegítő hatása, a wellness megnyugtató és felfrissítő élménye után érdemes felkerekedni és felfedezni a környék látnivalóit. Most elsősorban a téli lehetőségeket ecsetelnénk, de nyáron sem áll meg az élet a Goltén és környékén, hiszen az aktív hegyi sportokhoz és az egyéb hegyi élményekhez kiváló lehetőséget biztosít a környék a kerékpározástól kezdve a barlangászáson, a zipline-ozáson és az ejtőernyőzésen keresztül a közeli alpesi virágoskert vagy a Logar völgy megcsodálásáig.

Forrás: Golte Resort
Ön is megnézné ezt a hópaplannal borított régiót?
A Szlovén Alpok kedvelt síterepe a természetvédelmi területen fekvő Golte, ahol 6 lift, 12 kilométer pálya várja a síelőket. A 2011-ben épült, 54 szobás, hangulatos wellness részleggel, kültéri panoráma medencével, síkölcsönzővel, hüttékkel ellátott, síoktatást is biztosító Golte Hotel & Mountain Resort egyre több magyar vendéget vonz. Az autóval érkezők a völgy alján parkolhatnak, ahonnan felvonóval juthatnak el a négycsillagos hotel bejáratához, közvetlenül a sípályák mellé. A síterepen új 4-12 fős apartmanok is bérelhetők, melyek igénybevételével ingyen használható a szálloda összes szolgáltatása.

Másfél millió égővel felszerelt mesevilág Mozirjében

Mozirski Gaj, kedves kis arborétum, mely 41 éve üzemel Mozirje városka szélén. Tavasszal és nyáron a tulipánok és a nyári virágok otthona, de ez a negyedik szezon, hogy telente másfél millió égővel világítják ki fáit, épületeit, aminek eredményeként ilyenkor egy csodás kis karácsonyi mesevilág tárul a látogatók szeme elé.

Mozirski Gaj kivilágítvaForrás: Travelo

A november végétől január 6-ig tartó időszakban szinte már a lámpafények látványától is átmelegedhetünk, de az arborétum hüttéjében forralt borral is segíthetjük az élmény kiteljesedését. Sok család veszi célba ezt a lélekmelegítő látványosságot az ünnepekre hangolódás idején. Esténként 16 és 21 óra között itt érdemes kipihenni az egész napos síelést. A felnőtt belépő 6 euro, a diák és a gyerek belépők pedig életkortól függgően 2 és 5 euro között vannak.

Forrás: Travelo

Gasztroélmények a Savinja völgyben

Most pedig nézzük, hogy mit ehetünk és ihatunk, ha Szlovéniában támad kedvünk síelni. Mivel az ország jelentős része sertéstenyésztő vidék, gasztronómiájuk fontos eleme a kolbász és a sonka, amit helyi disznóhúsból készítenek, és az alpesi levegőn szárítanak. Ezt mindenképp kóstoljuk meg, ne hagyjuk ki! 

Forrás: Travelo

A hegyek között sok kisebb-nagyobb farm bújik meg, amelyeken a húsok mellett mézet, lekvárokat, gyümölcsleveket, gyógynövényteákat, sajtokat és egyéb tejtermékeket állítanak elő. Érdemes kisebb túrákat tenni egy-egy ilyen hegyi termelőhöz.

A hegyvidék ételei egyébként hasonlítanak az osztrák gartszrokultúrára: a sertéshús, a káposzta és a burgonya itt is fontos alapanyagok. Lehet, hogy első ránézésre nem tűnik épp a legegészségesebbnek, de ha igazán mélyen belegondolunk, a hegyi élethez, a síeléshez kell az energia.

Forrás: Nebojša Tejić In Uroš Hočevar / Golte Resort

Tudták, hogy Szlovénia a világ 6. legnagyobb komlótermelője? Pedig az Alpok közelében lévő sík vidék tele van komlóültetvényekkel, és erre alapozva kiváló kézműves sörök kaphatók országszerte. Délnyugati szomszédunk borokban is kiváló, így ha ajándékot szeretnének hazavinni, egy üveg borral nem nagyon foghatnak mellé, külön élményként pedig egy pincészet meglátogatása sem utolsó. És végül, amit az országban muszáj kipróbálni, az a tökmagolaj. Ha csak egy üveg tökmagolajunk van otthon, az javaslom, hogy szlovén legyen! Ilyen intenzív íze talán sehol máshol nincs, mint az itt termelt olajénak.

A szlovén utat és egyben a cikk megjelenését a Golte Resort támogatta, az anyagot a Branded Travel Content egyik szerzője készítette.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek