Fedezd fel Európa legrégebbi éttermeit

A kiadós étkezés szinte emberemlékezet óta kötelező program ősszel, mivel hagyományosan ekkor gyűjtötték be a termést, a figyelem pedig a téli kalóriák elraktározására irányult. És hol találhatnánk stílusosabb helyszínt eme tradíció követésére, mint Európa egyik legrégebbi éttermében? Mutatunk is néhány tippet.

La Tour d'Argent (Párizs)

A La Tour d'Argent párizsi étterem nevét magyarra Az ezüst toronyként fordíthatnánk, történelme pedig állítólag 1582-ig nyúlik vissza. Első vendégei a híresztelések szerint a francia királyok voltak, III. Henrik király egyesek szerint itt leste el olasz uraktól a villa használatának módját. Richelieu bíborosról is azt mondják, hogy rendszeres vendég volt itt.

La Tour d'ArgentForrás: La Tour d'Argent Paris/Facebook

Van azonban egy kis bökkenő ezekkel a történetekkel. Egyikre sincsenek bizonyítékok, és az is lehet, hogy csak ügyes marketingfogásként terjesztették el az idők során. Valójában az éttermet 1860 előtt nem is említik a források.

Ki tudja, talán nem is olyan régi, mint amilyennek mondja magát. De attól még történelmi létesítményről van szó, ez kétségtelen, előnye továbbá az is, hogy csodálatos kilátást nyújt a Szajna túloldalán található Notre Dame-székesegyházra.

Az étterem speciálitása nem biztos, hogy mindenkinek való. A „préselt kacsának" nevezett fogás úgy készül, hogy az állat vérét és csontvelőjét kipréselik, és ezt a levet vaj, citrom és madeirai bor hozzáadásával belefőzik a mártásba, amelyet a sült kacsacomb és kacsamell mellé tálalnak.

Az étterem büszke arra is, hogy Párizs legkiterjedtebb borlapját kínálja, a bormenü 400 oldalas, ezért érdemes a sommelier tanácsaira hagyatkozni.

Sobrino de Botin (Madrid)

A Sobrino de Botin az egész Ibériai-félsziget legrégebbi fennmaradt étterme. A név fordítása Botin unokaöccse, ami egy érdekes történetet sejtet.

Sobrino de Botin/FacebookForrás: Shutterstock

Az éttermet egy éppen csak Madridba költözött vállalkozó kedvű francia, Jean Botin alapította 1725-ben. Ez azt jelenti, hogy kevesebb, mint két év múlva ünnepli fennállásának 300. évfordulóját. Borospincéje még ennél is régebbi, 1590-ben említik egy dokumentumban. Ahogy a név sugallja, Jean halála után unokaöccse vette át a vezetését, és ennek megfelelően megváltoztatta a címét is, amelyet kőbe vésett.

Az étterem a kasztíliai gasztronómia klasszikusait kínálja, például sült malacnak (cochinillo asado). Az étterem még Ernest Hemingway A nap is felkel című regényében is említést kapott.

Det Lille Apotek (Koppenhága)

Koppenhága legrégebbi vendéglátóhelyének nem csak a kora, de a neve is meglepő: magyarul Kis Patikaként fordítható. Arról azonban nincs információ, hogy miért így nevezik, elképzelhető, hogy a helyiségben eredetileg gyógyszertár működött, mielőtt étteremmé alakították volna.

Det Lille ApotekForrás: Det Lille Apotek/Facebook

Az 1720-ban alapított étterem a Koppenhágai Egyetem közelében található, és négy hangulatos helyiségben foglal helyet. Odaérve négy hangulatos étkező egyikében fognak leültetni, ahol szendvicsek széles választékával kínálnak. A dánok ugyanis nagyon szeretik ezeket a smørrebrød nevű, gazdagon megrakott finomságokat.

A leghíresebb dán – Hans Christian Andersen – is törzsvendég volt ezen a helyen. Állítólag a Rút kiskacsát is itt írta, miközben 3 féle heringből falatozott, amelyet hagymával, kapribogyóval, kenyérrel és vajjal szolgáltak fel neki.

Forrás: themayor.eu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek