A világ legbizarrabb ételei, melyek még a bevállalósabbakat is próbára teszik

A kultúrák sokszínűsége gyakran kínál izgalmas gasztronómiai élményeket, azonban vannak olyan ételek is, amelyek kihívást jelenthetnek a kevésbé kalandvágyók számára. Mindenki hallott már a száznapos tojásról, amit Kínában fogyasztanak, de mi még akkor sem nyúlnánk hozzá, ha fizetnének érte. Ezekhez hasonló ételeket fogunk most bemutatni, de figyelmeztetünk, extrém élmény lesz!

Rothasztott cápahús - Hákarl 

Gyönyörű ország, különleges étkezési szokások. Izland sokak szerint – és szerintem is – a világ egyik legcsodálatosabb helye, de akik nem szeretik a halat, azok biztos éhen maradnak itt. Van egy ételük, ami még azokat is megvicceli, akik imádják a halat: az erjesztett cápahús. A Hákarl nevezetű ételt hosszú időn keresztül tárolják és érlelik. Az erjesztés folyamata miatt a hús szaga és íze is igen markáns, de az izlandi emberek számára mindez hozzátartozik az ünnepekhez, a hagyományaik része. 

Hákarl, erjesztett cápahús, IzlandForrás: Shutterstock

Balut - Fülöp-szigetek

Állatvédők, csukjátok be a szemeteket, mert érzékeny lelkűeknek igen kellemetlen látvány. A balut a Fülöp-szigetek kulináris hagyományainak egyik legmegosztóbb eleme, nem véletlenül. Ez egy kifejlődött kacsaembrió, amelyet még a tojásban főznek meg, majd annak héjából fogyasztanak el. A balut állaga és az előbújó madár embrio látványa sokak számára kihívást jelent, de azok a vállalkozó szellemű, bátor emberek, akik megkóstolják, gyakran elismerik, hogy érdekes íze van. 

Balut, a főtt embriós tojásForrás: Shutterstock

Shiokara - Japán

Japán híres a furcsa, számunkra szokatlan ételeiről, de a Shiokara minden bizonnyal az egyik legmeredekebb. Ez a japán étel tengeri állatok belsőségeikből készül – szinte válogatás nélkül –, amit szójaszósszal és mirinnel (rizsből erjesztett ételízesítő) ízesítenek. Az erjesztési folyamatnak köszönhetően az íze és szaga is meglehetősen erős, a kinézetét pedig nem is firtatnám. 

ShiokaraForrás: Shutterstock

Casu Marzu – Olaszország (Szardínia)

Az olasz ételeket szinte mindenki szereti, sosem tekintettünk úgy rájuk, mintha bármi furcsaság lenne bennük – egészen idáig. A Casu Marzu egy rothasztott juhsajt, amelyben élő lárvák vannak, szándékosan. Ezek a lárvák elvileg hozzájárulnak a sajt textúrájához, ízesebb lesz tőle az étel, bár ezt egészen nehéz elhinni. A sajtot meleg, nyirkos helyre teszik, ahol a sajtlegyek petéket helyeznek el benne, melyekből lárvák fejlődnek. Sokan úgy fogyasztják el a sajtot, hogy a lárvák még élnek benne. Vannak helyek, ahol már betiltották ennek az "ételnek" a forgalmazását, ugyanis egészségbiztonsági szempontból nem felel meg az előírásoknak – ami nem meglepő, ha szó szerint parazitás sajtról beszélünk.

Szardíniai sajt, Casu MarzuForrás: Shutterstock

Surströmming - Svédország

A világ legbüdösebb ételeként tarják számon az utolsó "alanyunkat." Ez pedig nem más, mint a hagyományosan erjesztett hering. A konzervált halat a legbátrabbak ünnepi alkalmakkor, például karácsonykor vagy a nyár közepén, a termékenységet ünneplő midsommar idején fogyasztják. Ehhez aztán tényleg minden érzékszervet ki kell zárni, ha meg akarjuk kóstolni.

SurströmmingForrás: Shutterstock

Te melyiket mernéd megkóstolni?

Címlapkép forrása: Shutterstock

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek