Belga sör ízű és robbanó cukros rágógumi: Az Év Szaloncukra verseny győztesei

Fügés-diós, körtezselés-muskotályos és belga trappista sörös szaloncukor is szerepel az Év Szaloncukra verseny győztesei között, de a gyerekeket egyértelműen a robbanó cukros rágógumi ízű fehér csokoládé trüffel varácsolta el.

Az Év Szaloncukra, a balatongyöröki Promenád Kávéház fügés-diós szaloncukraForrás: Mindmegette/Magyar Édességgyártók Szövetsége

Az Év Szaloncukra versenyt 2020 óta rendezik meg minden évben a Szeretem a csokit bloggerei, Kovács Ádám és Kovács Gergely. A versenybe ingyen lehet nevezni, és a szervezők igyekeznek minden gyártót bevonni, akik azonban maguk dönthetik el, hogy versenyeznek-e.

A 17 győztest idén 196 szaloncukor közül választották ki. A verseny 11 kategóriájának a zsűrizésében több mint 300 kóstoló segített. Az Év Szaloncukra díj mellett idén számos új kategóriában is versenyezhettek a gyártók. Az új kategóriák összeállításában a Magyar Édességgyártók Szövetsége is segítséget nyújtott.

A zsűrizésben a meghívott sztárzsűritagok mellett a Szeretem a csokit TikTok-csatorna videós párosa a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének tagegyesületei és a Nagycsaládosok Kispesti Egyesületének tagjai és vezetői is segítségére voltak a csapatnak. A kóstolók közé az Év Szaloncukra Facebook-oldalának követői közül többen is bekerülhettek.

A kép illusztrációForrás: adonyig/pixabay.com

Idén először szakmai kategóriát is létrehoztak.

A szakmai zsűriben Harrer-Abosi Beatrix a Harrer család képviseletében a Harrer Csokoládéműhelyből, Gácsi Zoltán, a Csokoládé Akadémia szakmai vezetője, Jakabfi Dávid desszert séf, Mihály Lajos szakács mester és cukrász, valamint Veszely Attila nemzetközi csokoládébíráló csokoládé mester és mestercukrász döntött a szaloncukrokról. Ebben a kategóriában gyártónként öt termékkel nevezhettek. A zsűri szakmai szempontokat és a szaloncukor formai elvárásait is figyelembe vette a döntéskor.

A mester zsűri mellett idén újra a gyerekek is külön fókuszba kerültek a Gyerekek kedvence kategóriával, amiben csak gyerekek kóstolták a gyártók által külön nekik szánt szaloncukrokat.

Az Év Szaloncukra 2023 címet a balatongyöröki Promenád Kávéház fügés-diós szaloncukra nyerte el, a második helyezett a maklári Stühmer körtezselés-muskotályos szaloncukra lett, míg a harmadik helyen a Keszthelyi Sütibolt meggyes marcipán szaloncukra végzett.

Az idei évben újra meghirdetett, hozzáadott cukrot nem tartalmazó szaloncukrokat versenyeztető Év Cukormentes Szaloncukra kategória első helyezettje a maklári Stühmer édesítőszeres pisztácia szaloncukra lett, a második helyen pedig az édesítőszeres éttrüffel szaloncukruk végzett, a harmadik helyezett pedig a veresegyházi Sulyán Cukrászda aszalt gyümölcsös édesítőszeres szaloncukra lett.

A szakmai kategória győztese a Stühmer szicíliai pisztáciás szaloncukra lett, második helyen végzett a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda fehércsokoládés málnás-pisztáciás málna pálinkás szaloncukra, a harmadik pedig a Gyulai Kézműves Cukrászda mézkaramell szaloncukra lett.

Az „ízek versenyében" – a marcipán, mogyoró és pisztácia ízek mellett – idén új ízkategóriaként jelent meg a mandula és a fehércsokoládé, és visszatért a zselé is.

A gyerekek kedvence a Sulyán Cukrászda robbanó cukros rágógumi ízű fehér csokoládé trüffel szaloncukor kék spirulinával , az Év Új íze a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda Belga trappista sörös szaloncukra lett, amit az idén először megjelenő új termékek közül választottak ki. A díjazottakról itt tájékozódhatsz bővebben.

Forrás: Turizmus.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek