Minden, amit az indiai gasztronómiáról tudni érdemes

India sokak számára egy misztikus, távoli ország, amiről általában először a fűszeres ízek, illatok, a meditáció, a jóga, a sokszínűség és a hatalmas ünneplések jutnak eszünkbe. Az biztos, hogy tudják hogyan tegyék különlegessé a közösen töltött időt és a közös étkezéseket.

India a Föld hetedik legnagyobb és legnépesebb országa, így területének nagyságához mérten gasztro-kultúrája is rendkívül sokszínű és gazdag. Hogy milyen alapanyagokat, fűszerezést használnak vagy épp milyen elkészítési módot alkalmaznak azt több tényező is befolyásolja. Lehet a régiók között különbség, hat rá az évszakok változása és az eltérő természeti adottságok, de a vallási hovatartozás és a kaszt is meghatározza.

Szaftos, ropogós, gyümölcsös, húsos és zöldséges - minden együtt az indiai gasztronómiábanForrás: Terei Vigh Krisztina / Indigo Express

A legtöbb háztartásban szinte mindig kerül az asztalra rizs, kenyér (naan vagy chapati), hüvelyesek (lencse, csicseriborsó), szezonális zöldségek és gyümölcsök, tejtermékek. A lakosság körülbelül 30%-a vegetáriánus, a húsfogyasztók pedig általában csirkét, bárányt vagy halat választanak főként vallási okokból. A sertést a legtöbb vallás tisztátalan állatnak tekintik, a szarvasmarhát a hinduk szent állatként tisztelik - mesélte a gasztronómiához kapcsolódó hiedelmekről Ranjeet Singh Dhillon, indiai üzletember, aki a 1991 óta él hazánkban, és az itteni indiai közösség mozgatórugója.

Szemünk előtt készülő friss fogások - indiai street food

Az indiai utcai ételek fűszeresek, ízletesek és legtöbbször friss alapanyagokból készülnek a szemünk láttára. Egyedi ízviláguk és olcsóbb áruk miatt népszerűek a helyiek és a turisták körében is. A fogásokat gyakran kézzel vagy kis evőeszközökkel fogyasztják, sokszor szűk helyen ülve, ami közösségi élményt is ad, fontos részt képezve ezzel az indiai kultúrában.

Biryani, a rizs, amit meg kell kóstolniForrás: Indigo Express

Az egyik legismertebb street food fogás a kati roll. A parantha kenyérbe töltött tekercsben a fűszeres csirkehús vagy a vegetáriánus töltelék mellé friss zöldségeket és menta szószt tesznek. Az étel egyszerűnek tűnik, azonban két fontos tényező miatt nem lehet otthon elkészíteni.

Ezért a rollért ajánlott étterembe menniForrás: Terei Vigh Krisztina / Indigo Express

Az egyik az indiai liszt, a másik pedig a speciális kemence. Ezt a titkot az Indigo Express séfje, Somanat árulta el, aki Budapest belvárosában nap mint nap számos hagyományos indiai street food ételt készít el. A séf eredeti receptek alapján főz, Indiából érkező autentikus alapanyagok felhasználásával, modern környezetben. Ha Indiába nem is jutunk el egyhamar, itt megkóstolhatjuk az autentikus ízeket.

Thali, a tökéletesen megkomponált fogás

A thali India válasza a rohanó és stresszes életmódra. Ez egy olyan fogás, amivel törekedni tudunk az egyensúlyra, és amivel elmozdulhatunk a helyes táplálkozás irányába. A thali egy hindi szó, amely szó szerint "nagy lemezt" jelent, gasztronómiai értelemben pedig egy étkezési formát, amelynek lényege 5-8 különböző féle étel ayurvedikus szemléletű párosítása.

Thali - a nagy lemezForrás: Indigo Express

Az indiai konyha mindig az egyensúlyra törekszik, így kerül a csípős ízek mellé yoghurtos fogás, saláta, vegetáriánus vagy húsos főétel, fehérje forrásként valamilyen hüvelyes, szénhidrátnak pedig rizs magában vagy kenyérlepénnyel kísérve.

Forrás: Hadobás & Pálffy

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek