Megvan a Bocuse d’Or magyar döntőjének győztese

A verseny tétje nem más volt, mint a továbbjutás az európai válogatóra, amelyet Trondheimben rendeznek majd 2024 márciusában. A versenyre idén is két étellel kellett készülnie a jelölteknek. Az egyik téma a lazac volt mártással és két vegetáriánus körettel, valamint egy külön edényben szervírozott raguval. A másik téma egy szintén meleg, tenger gyümölcseivel készült fogás volt, amelyhez kötelező volt használni céklát, almát, zellert, valamint egyfajta kagylót és egyfajta rákot.

Forrás: Fekete Antonio / Magyar Bocuse d'Or Akadémia / FB

A magyar döntőn a következő séfek "szálltak ringbe" a saját commis-jaikkal, valamint a nekik kisorsolt második commis-val:

  • Balog Szabolcs, Almavirág Étterem, commis: Takács László
  • Hack Barnabás, Costes Group, commis: Márfi Dominik
  • Kelemen Roland, Hunguest Sóstó, Nyíregyháza, commis: Fodor Noel
  • Molnár Bence, Essencia, commis: Kaiser Botond

A verseny elnöki pozíciójában a két magyarországi két Michelin-csillagos étterem, a Stand és a Platán séfjei, azaz Szulló Szabina, Széll Tamás és Pesti István foglaltak helyet. A kóstoló zsűriben pedig szinte az összes hazai Michelin-csillagos étterem séfje képviseltette magát.

A konyhai zsűri elnöke Dalnoki Bence volt, aki a lyoni világdöntőről bronz éremmel térhetett haza.   

A Bocuse d'Or magyar döntőjének nyertese Kelemen Roland lett. Roland a debreceni Aranybika Szakközépiskolában tanulta a szakmát, ezt követően a hajdúszoboszlói Hunguest Hotelben dolgozott, miközben érettségit tett. Két éve erősíti Nyíregyházán a Hunguest Sóstó szállodát mint séfhelyettes. Idén mesterszakács címet szerzett. A hazai válogatón már többször is indult, de úgy tűnik most jött el az ő ideje.

Forrás: Magyar Bocuse d'Or Akadémia / FB
Kelemen Roland két fogása

A halas fogás, egy „Sóstói" zöldalgás lazacgerinc volt zeller köntösben, tokaji borecettel marinált őszi cékla, fűszeres póréhagyma, marinált petrezselymes karalábé, brokkoli, csicsóka ropogós, kapros tejszínes osztriga velouté, füstölt burgonyahab, krémes tojás, vargányás derelye, hegyi sült sajt.


A tenger gyümölcsei fogás pedig fésűkagylóba göngyölt homár volt „hortobágyi" barna vajjal glasszírozva, zellerkehely, marinált zöldalma, grillezett kapros osztriga, zsenge sárgacékla croissant, torma, citrus, kapros osztrigamajonéz.

Miközben zajlott a magyar döntő, Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke azt a hírt kapta a nemzetközi szervezőbizottságtól, hogy a norvégiai versenyen – ahogyan a legtöbben számítottak is rá – a tengeri állatok kapják a főszerepet - írta a Turismus.com cikke. "A tálat két fő összetevőből, a lofoteni skreiből, azaz egy Norvégiában honos tőkehalból, valamint a frøyai fésűkagylóból kell megalkotni. Ehhez két zöldségköretet kell majd készíteni, valamint egy harmadikat, amelyben a tőkehalnak is szerepelnie kell."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek