Színes őszi bormustra lesz a szegedi Dóm téren

Szeged napjához kapcsolódva három évtizede szerveznek májusban borfesztivált a Széchenyi téren, a tavaszi seregszemle a vidék legnagyobb ilyen rendezvénye. A szegedi borfesztiválok története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, a városban 1910-ben és 1912-ben országos mezőgazdasági és szőlészeti kiállítást rendeztek. A korabeli beszámolók szerint e vásárok voltak az elsők, amikor a minősítést végző szakemberekből álló zsűri mellett a nagyközönség is megkóstolhatta a termelők borait.

Forrás: ©Tari Róbert (Tro Photography) / borter.hu galéria

Idén szeptember 13-tól 17-ig, öt napon át várják a helybélieket és a városba érkező turistákat a Bor tér elnevezésű fesztiválra. A Dóm téren több mint száz bortermelő kínálja majd finomabbnál finomabb és különleges borait.

Az immár tizenegyedik alkalommal megszervezett Bor tér egyedi hangulatú helyszínen kínál lehetőséget arra, hogy a vendégek ismerkedjenek a borászok remekeivel. A szegedi fesztiválnyár záró rendezvényén idén 108 pincészet várja a borértő szegedieket - olvasható a borter.hu oldalon és az MTI összefoglalójában.

A borászok mellett pálinkaházak és vendéglátósok is kitelepülnek, valamint a kézműves kiállítók is színesítik a fesztivált. A szomszédos Aradi vértanúk terén hat borászat mellett két kisüzemi sörfőzde és egy francia olvasztott sajtos ételkülönlegességeket készítő vendéglátós várja a vendégeket.

A Bor tér a kezdetektől fogva ingyenesen látogatható, és nincs kötelezően megvásárolandó üvegpohár.

A szervezők a fesztivál környezeti lábnyomát csökkentendő már 2019-ben kivezették a műanyagpoharat a Dóm térről, bort csak üvegpohárból lehet fogyasztani. Erre kétféle verzióval, egy 480 ml-es Bor tér emblémás pohárral és egy 350 ml-es Szeged címeres, visszaváltható pohárral készülnek.
Idén is mindenhol Festipay kártyával vagy a saját bankkártyájukkal, illetve az ahhoz kapcsolódó okos eszközükkel fizethetnek a vendégek. Szerdán este a belvárosból induló szüreti felvonulással kezdődnek a programok.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek