Ezek a különleges borok nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

A Magyar Borszakírók Köre 2022-ben hetedik alkalommal értékelte a magyar termelők által az elmúlt öt évjáratban készített száraz és félszáraz borokat. A megmérettetésen fehér bor kategóriában a pannonhalmi Cseri Pincészet 2019-es Septimus Rajnai Rizlingje, a vörös borok közül pedig a villányi Günzer Tamás Pincészet 2019-es GT 50 Cuvée-je nyerték el az MBK által odaítélt, 2022-es Magyar Bor Nagydíjat - közölte a szakmai szervezet az MTI-vel.

Villány, Villánykövesd - a kép csak illusztrációForrás: Shutterstock.com

A verseny történetében első alkalommal került a kategória fődíja Pannonhalmára, ugyanakkor Villány már a negyedik elismerést gyűjti be, sőt Günzer Tamás az első bortermelő a díj történetében, aki duplázni tudott és tavalyi sikere után idén is ő adja a nagydíjas magyar vörösbort.

A 2022-es Super 12 listákon ezúttal összesen 10 magyar borvidék képviselteti magát: a legtöbb borral Tokaj és Szekszárd (4-4), majd Villány, Eger és Pécs (3-3). A borok között 15 fajtabor és 9 házasítás találnak a borkedvelők.

A Super 12 különdíjról

A Magyar Borszakírók Körét Kosárka József alapította. A tavaly elhunyt ügyvivő elnök tiszteletére 2022-ben egy különdíjat alapított a szervezet, amelyet ezentúl minden évben az a pincészet nyerhet el, amelynek legtöbb különböző borát jelölik a tagok a Super 12 választáson. A 2022. évi nyertes pincészet az egri Thummerer Pincészet lett, ugyanis öt különböző borát is jelölték a tagok.

A díjak (trófeák és oklevelek) ünnepélyes átadására 2023 tavaszán kerül sor a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin szervezésében Pécsett.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek