Tudtátok? Nem mindegy, melyik tökfélét faragjuk ki, és melyik megy a sütőbe

A sötétben világító tökfejek ma már hozzátartoznak az őszi időszakhoz, akár Halloweennek hívjuk, akár nem. Kedvelt elfoglaltság lett a családok körében, mivel gyerekek és szülők együtt dolgozhatnak a műremekeken. De a tökös kalandnak nem muszáj a tökfaragásban kimerülnie! Főzhetünk sütőtökkrémlevest, száríthatunk tökmagot és az olajpréseléssel is megpróbálkozhatunk.

Pár napja éppen arról írtunk, hogy a fenséges őszi gyümölcsök mellett a sütőtök szinte már édességnek, kihagyhatatlan őszi csemegének számít. Ez a jolly joker zöldség azért különleges, mert szinte minden része felhasználható, és alig vész belőle kárba valami, főleg ha odafigyelünk a feldolgozására.

Ne feledjük, nem minden tök ehető! - illusztrációForrás: Olivia Spink / Unsplash

A magjának például nem kell mezőgazdasági hulladékként végzie, és otthon sem kell feltétlenül kidobni a főzés és sütés után, hiszen olyan bioaktív vegyületek gazdag tárháza, amiről talán nem is tudunk.

Dietetikusunk elmondása szerint a tökmag és a tökmagolaj  antibakteriális, antioxidáns és gyulladásgátló hatása nem elhanyagolható, éppen ezért ezekkel is foglalkozni kell, ha nekiállunk sült tököt készíteni "nagyüzemben", miközben töklámpást faragunk.

Halloween tökökForrás: Jill Wellington/Pixabay

Arra azonban figyeljünk, hogy nem mindegy milyen tökre kerül rémisztő pofa, és melyiket dugjuk a sütőbe.

A hazánkban kapható, élénk narancssárga halloween-tök elnevezésű zöldség nem ehető, csak dekoratív célokat szolgál. Találunk belőle 2-3 kilós fajtát (Gomez F1 – élénk narancssárga) és 9-18 kilósat (Cronus F1 – enyhén lapos, bordázott termésű) is. Ezek mellett a kis méretű, göcsörtös és vicces formájú dísztökök sem ehetők. 

Illatozik majd a lakás

Kevés ember van, aki ne szeretné a sütőtököt; főleg azért mert édesen és mézesen, illetve olívaolajjal, fűszeresen is elkészíthető. Ha pedig megsült, és nem ette meg a család az összeset egy ültő helyében, akkor készülhet a maradékból sütőtökös pite, muffin, keksz, brownie, palacsinta, chutney, de gazdagíthatja a burgonyapürét is, és amint a piacos cikkünkben is írtuk, lehet egy finom, házi pumpkin spice latte alapja is.

Rengeteg féle módon elkészíthetőForrás: Gerencsér / Travelo.hu

A felezett és kivájt tököt meg is tölthetjük, de lehet ravioli töltelék, vagy gnocchi alapanyag is. Mivel pürésítve jó kötőanyag, így fasírt, hamburger alapja is lehet, akár hússal, vagy hús nélkül. Aki inkább inná a sütőtököt, az turmix és smoothie formájában fogyaszthatja – tejjel, növényi itallal vagy ezek nélkül, illatos fűszerekkel.

A magtól az olajig

A sütőtök „húsán" kívül a magja is értékes. Megéri vesződni a magokat körülvevő rostok letisztításával; ebbe a folyamatba is besegíthetnek a gyerekek. Simán vagy sóban megpiríthatjuk a magokat héjastul, vagy teljesen megtisztítva; utána szórhatjuk saláták tetejére, a reggeli műzlire, vagy lehet egy kis nassolnivaló délutánra.

Kicsit undi, ahogy a magok csúszkálnak, de akár egy jó történetet is kanyarinthatunk köré a gyerekeknekForrás: Shaun Holloway / Unsplash

De akkor is jól járunk, ha tökmagolajat vásárolunk étkezési célra. Természetesen minél jobb minőségű a termék, annál több előnyét élvezhetjük ki. A gasztronómiában egyedi, koncentrált tökmag íze és bársonyos sűrűsége miatt kedvelik, illetve a színe is feldobja az ételeket.

Emellett azonban számos kozmetikai termékben is használják, például hajápoló és hajnövekedést segítő szérumok összetevője is.

Dietetikusunk elmondása szerint a tökmagolaj különösen gazdag telítetlen zsírsavakban, például linolsavban és olajsavban, amelyek pozitívan hatnak a szív egészségére, és a vércukorszint alakulására is.

Salátaöntet alapjaként és sütőtökkrémleves tetejére is kiválóForrás: fredredhat / Shutterstock.com

A tökmagolaj emellett nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns vegyületeket (polifenolokat és karotinoidokat), amelyek hatásosak a gyulladásos és a krónikus betegségek esetén. Sőt, a kutatások azt mutatják, hogy különösen hasznos a jóindulatú prosztata hiperplázia (megnagyobbodás) kezelésére is. Ezért a férfiaknak mind a tökmag, mind a tökmagolaj gyakori fogyasztása javasolt.

Forrás: Schmidt Judit 2021-es cikkeIzeselet.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek