Gesztenyefesztiválok a köbön! Keszthelyre és Velembe is várnak bennünket

A Kőszegi-hegység egyik legjellegzetesebb növénye a szelídgesztenye. Beérését hagyományos módon gesztenyesütéssel, gesztenyés ételek készítésével, kézműves vásárokkal ünneplik meg minden évben a bájos Vas megyei községben, Velemben. A Velemi Gesztenyenapok ma már a térség egyik legjelentősebb gasztronómiai és hagyományőrző kulturális rendezvényévé vált.

Kóstolhatunk gesztenyés ételeket, süteményeket, de akár gesztenyés sört isForrás: Pixabay.com

Az idei Velemi Gesztenyenapokat, ahol vár ránk nyílt lángon sült gesztenye, gőzölgő forral t bor, kirakodó vásár és a Stirling villa színpadán akusztikus koncertek, mini színházi előadás, kórusok és "nép popzenei koncert" és etno-beat zenekar, október 15-16-án tartják. Az ünnepélyes megnyitót 12:30-kor tartják szombaton.

Ha autóval érkeznénk a gesztenyenapokra, érdemes lesz figyelni a forgalomkorlátozásokra; a faluba autóval behajtani nem lehet a fesztivál két napja alatt. Az önkormányzat ideiglenes parkolót alakít ki, külön parkolóban állhatnak meg a mozgássérültek és az autóbusszal érkezők. A velemi fesztivál belépődíjas.

Keszthelyen is görögnek a gesztenyék

Aki Keszthelyhez lakik közelebb, az is részt vehet egy jó kis gesztenyefesztiválon október 15-16-án.  A színes és ízes Gesztenye Fesztivál idén már 7. alkalommal várja az őszí ízek és illatok szerelmeseit a Tavirózsa kalandpark területére. 

A fesztivál ideje alatt lesz gasztro workshop, ahol a szervezők megmutatják hogyan lehet házilag gesztenyemasszát készíteni, és a gesztenyesütés rejtelmeibe is beavatnak. Lesz gesztenye vadászat a kötélpályán, rajzverseny, tökfaragás és madárijesztő készítő pályázat kicsiknek és nagyoknak.

A szakmai előadások fókuszában is a gesztenye áll majd, illetve a saját kismert kialakítása, melynek jeligéje: "Termeld meg magadnak!" A keszthelyi Gesztenye Fesztivál ingyenesen látogatható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek