Ismét őszi bormustra a Szegedi Dóm árnyékában

Szeged napjához kapcsolódva májusban rendszeresen szerveznek borfesztivált a csongrádi megyeszékhelyen, a Széchenyi téren, a tavaszi seregszemle a vidék legnagyobb ilyen rendezvénye. A szegedi borfesztiválok története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, a városban 1910-ben és 1912-ben országos mezőgazdasági és szőlészeti kiállítást rendeztek. A korabeli beszámolók szerint e vásárok voltak az elsők, amikor a minősítést végző szakemberekből álló zsűri mellett a nagyközönség is megkóstolhatta a termelők borait.

A pandémia okozta kétéves kényszerpihenő után, szemptember 4-től újra megrendezik a Bor tér elnevezésű gasztronómiai fesztivált, melyen idén több mint száz bortermelő várja majd helybélieket és a városba érkező turistákat - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az immár tizedik alkalommal megszervezett Bor tér érdekessége, hogy nem csak jó programokat és a borászok remekeit ismerteti meg, de egyedi hangulatú helyszínt is kínál. A hosszú és változatos szegedi fesztiválnyár záró rendezvényére a hat magyarországi borrégió mindegyikéből érkeznek kiállítók.

A legfinomabb borok, pálinkák és ínycsiklandó ételek mellett kézműves portékák is szerepelnek a kínálatban. Újdonság, hogy idén a rendezvény újabb helyszínnel bővül: a szomszédos Aradi vértanúk terén kisüzemi sörfőzdék is bemutatkoznak.

Öt napon át, augusztus 14-től 18-ig tartanak a vigasságokForrás: ©Tari Robert Fotoriporter (Tro Photography) / Bortér / FB

És a fesztivál "zöldítése" is évről évre egyre érezhetőbb: 2019-ben kivezették a műanyagpoharat a Dóm térről, az idei esztendő üvegpoharai pedig a korábbiaknál kecsesebbek és nagyobbak lesznek. Sőt, a kézműves standok kivételével, mindenhol készpénzmentes fizetésre tér át a rendezvény. Használni lehet majd a feltölthető Festipay kártyát, saját bankkártyánkat, vagy akár okos eszközzel is kiegyenlíthetjük étel- és italvásárlásainkat.

Szerdán, augusztus 4-én este a belvárosból induló látványos szüreti felvonulással kezdődnek a programok. A Dóm téren öt napon át két kisebb színpadon, főként a borozáshoz illő zenét játszó formációk szórakoztatják a vendégeket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek