Egy újabb magyar pálinka kapott uniós oltalmat

A Homokháti őszibarack pálinka csak a Duna-Tisza közi Homokhátság déli részén, Szegedtől nyugatra elhelyezkedő meghatározott települések kereskedelmi pálinkafőzdéiben készülhet, és csak akkor hívhatják így, ha kizárólag az erről a területről származó őszibarackból főzik.

A kép csak illusztrációForrás: flockine / Pixabay

Az Európai Bizottság március 7-i döntése szerint a Homokháti őszibarack pálinka elnevezés uniós oltalomban részesült. Így pedig 79-re emelkedett az uniós oltalom alatt álló földrajzi árujelzők száma: 28 élelmiszer, 38 bor és 13 pálinka elnevezése védett mostantól az EU területén - közölte az agrártárca az MTI-vel.

A pálinka földrajzi területtel való szoros kapcsolata a térség csillámokban gazdag homokos talajának és éghajlatának köszönhető. A Homokhátságra jellemző forró, száraz, aszályos nyarak, a napsütéses órák magas száma és a nagy napi hőingadozás, valamint a talaj adottságainak következtében az ott termesztett őszibarack édessé, zamatossá válik. A végeredmény pedig az lesz, hogy a kisüsti lepárlási technológia hatására a pálinkában ezek az érett őszibarackból származó gazdag aromák karakteresen megjelennek - ismertették a gi.gov.hu honlapon.

A földrajzi árujelző oltalom a jogi védelmen túl növeli a termék megkülönböztethetőségét a kereskedelemben, segíti a vásárlási döntés meghozatalában, és a főzdét a terméke népszerűsítésében. Ez történt a fogassüllő és a ponty esetében, melyek nemrég szintén uniós oltalom alá kerültek, mint balatoni halak, illetve a Jászság különleges nyári gombája esetében is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek