A humanitárius sztárséf már az ukrán-lengyel határon főz

A José Andrés séf és nonprofit szervezete videóriportokat tesz közzé az ukrán határon folyó segélyakciókról, és fizet a helyi szakácsoknak, hogy az országon belül is főzzenek.

A World Central Kitchen nonprofit szervezet megalapítása óta eltelt több mint egy évtized alatt, José Andrés séf és csapata odáig jutott, hogy pár óra alatt ott tud lenni a világ legnagyobb katasztrófáinak helyszínein, hogy ételosztással segítse a rászorulókat. A múlt hét elején még a brazíliai, madagaszkári és tongai segélyakciókról írtak a WCK Twitter-fiókjában.

Február 26-i felvétel; ételosztás éjjel 3 órakor a lengyel-ukrán határonForrás: World Central Kitchen / Facebook.com

De a globális figyelem és a szükség a hét közepén már az ukrán-lengyel határra hívta őket, és a csapatot még az elhúzódó fegyveres konfliktus veszélye sem tartotta vissza. "Megérkeztünk Lengyelországba, most megnézzük miben segíthetünk!" - írt a séf február 25-én egy Twitter-posztban.

Ugyanezen a napon a World Central Kitchen már megkezdte a munkát a két ország közti határvonalnál, és meleg étellel várta az Ukrajnából menekülőket. Február 27-én pedig megígérték, hogy hasonló mobilkonyhákat visznek "mindegyik Ukrajnával határos országba". Következő Twitter üzenetében pedig azt jelezte, hogy a lengyel határ mentén nem csak egy helyen vannak ott a WCK segítői. Akinek szüksége van rájuk, az több belépési ponton is megtalálja őket.

Andrés azt is jelezte, hogy a WCK azon is dolgozik, hogy Ukrajnán belül is legyen meleg étele az embereknek. Hogy ez megvalósuljon anyagilag támogatja azokat a séfeket és szakácsokat, akik az országon belül ebben a nehéz helyzetben is főzni tudnak a bent rekedt honfitársaiknak - olvasható a Foodandwine összefogalójában.

"Vannak éttermeink Odesszában. Már felvettük velük a kapcsolatot és az üzenetünk a következő: Srácok, sokféleképpen lehet harcolni. Vannak, akik katonaként állnak helyt, ti pedig arról gondoskodhattok, hogy az emberek ne éhezzenek."

És valóban, a WCK Twitter-fiókján fényképeket és videót is láthatunk az egyik étteremről, amely már együttműködik a csapattal. "Friss ételek érkeznek a konyhából Odesszában! A WCK Aleksander Yourz séffel és a Yourz Space Bistro csapatával 1000 tányér tésztát és frissen sült kenyeret készít a lakosok és a város védelmezői számára – lehetőségük szerint bővítik majd a szolgáltatást."

A kép egy korábbi segélyakció fotójaForrás: Twitter.com/WCKitchen

A séf legutóbbi posztja rengeteg reményt ad. Elmondása szerint a határok gondozása ez az első fázis. "Úgy gondolom, jó munkát végeztünk kevesebb, mint három nap alatt. Exponenciálisan növeljük a kiadott adagok számát. Csak ezen az első határmenti ponton több mint 8000 adag ételt adtunk ki, és vannak más ételosztó pontjaink is. Ha el kell érnünk a negyedmillió kiadott adagot, akkor azt is el fogjuk érni!"

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek