Most figyelj! Dietetikusunk elárulja, meddig tarthatók el az élelmiszerek

Nem lehet eleget beszélni az élelmiszerpazarlásról. Sok oka lehet, ha valami a kukában végzi, ezek között találjuk azt is, amikor feleslegesen vásárolunk meg valamit, majd nem fogyasztjuk el időben, esetleg kidobjuk akkor is, amikor az még ehető lenne. Utóbbi esetre hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Maradék nélkül program. Némi tudatossággal elkerülhető, hogy olyan termékek kerüljenek a kukába, amelyek még nem oda valók.

Az élelmiszerpazarlás égető probléma, ami minden háztartást érint. A legnagyobb odafigyelés és igyekezet ellenére is akad olyan eset, hogy túl sokat főztünk, máshol ettünk, nem ízlik, vagy csak elfeledkezünk róla és megromlik. A csomagolt, tartósított, hosszú lejáratú élelmiszerek esetében sem ritka, hogy valami hetekig, hónapokig kallódik a kamrában, konyhában, míg nem végül eltelik a jelzett idő, s egy nagyobb szanálás, esetleg költözés alkalmával végül bizalmatlanná válunk vele szemben, s kidobjuk. A jó hír, hogy ez megelőzhető!

A természet is megsínyli a pazarlástForrás: Stacey Kennedy/Pixabay

Előbb ismételjük át az egyes fogalmakat, mert itt szokott nagy keveredés lenni. Ehhez persze el kell olvasni a csomagoláson található feliratokat, ami az alapja a tudatos vásárlásnak.

Mit jelent a fogyaszthatósági határidő?

A „fogyaszthatósági idő"-vel rendelkező termékek (friss fogyasztású, romlékony élelmiszerek) a lejárat után egészségügyi ártalmat okozhatnak, ezért ekkor már nem fogyaszthatók, valóban kidobandók. Ilyenek például a tejtermékek, húskészítmények.

Mit jelent a minőségmegőrzési határidő?

A tartós élelmiszerek lejárati idejét jelzi a „minőségmegőrzési idő". Ezek a termékek a lejárat után is fogyaszthatók megfelelő elővigyázatosság mellett, kereskedelmi forgalomba azonban már nem hozhatók. Ha otthon maradtak olyan termékek, amiket még nem bontottunk ki, de a minőségmegőrzési idejük már lejárt, akkor még ne dobjuk ki őket azonnal!

Forrás: maradeknelkul.hu/nébih

Ha „lejárt", attól még ehető?

Abban az esetben, ha a termék csomagolása bontatlan, sértetlen, szennyeződésektől mentes,
az élelmiszer érzékszervi tulajdonságai nem mutatnak eltérést (ízre, színre, szagra, állagra), azok az adott termékre jellemzők, nem merül fel a termék szemrevételezésekor élelmiszerbiztonsági gyanú (pl. penészesedés, kellemetlen szag), az élelmiszert végig a gyártója által előírt körülmények között tárolták és szállították; fagyasztott termék esetében a tárolási hőmérséklet nem haladta meg a -18°C-t;
az adott termék nem csecsemők és kisgyermekek táplálására szánt speciális élelmiszer, anyatej-helyettesítő tápszer, akkor ezek az élelmiszerek a minőségmegőrzési idő lejártát követően is fogyaszthatók.

Amíg a kamrában így néznek ki az ételek, addig nincs gond, de a dátumot mindig ellenőrizzük leForrás: monticello/Shutterstock

Persze nem korlátlanul, de még néhány hétig, hónapig, vagy akár egy évig is. Ezáltal sok, amúgy feleslegesen kidobásra kerülő élelmiszer még megehető, ami anyagilag is és a környezetünk szempontjából is jelentős előnnyel jár.

 Az alábbi ábrákon termékcsoportonként láthatjuk, hogy a csomagoláson jelzett lejárati időn túl hány hónapon belül ajánlott elfogyasztani az egyes lejárt minőségmegőrzési idejű termékeket. Fontos: ezek a jelzések csak a „minőségmegőrzési idővel" jelölt termékek esetében alkalmazhatók, a rövid lejáratú (fogyaszthatósági határidővel jelzett) termékek esetében nem.

Forrás: maradeknelkul.hu/nébih

Tartsunk hűtőnapot!

Hetente egyszer érdemes áttekinteni a hűtőnk tartalmát. Ugyanezt a kamrával is megtehetjük. Ilyenkor alaposan nézzünk körbe, hogy mi van a hűtőben! Ami hamarosan lejár a csomagoláson olvasható dátum szerint, azt vagy használjuk, fogyasszuk el mielőbb, s tegyük látható, elérhető helyre a hűtőn belül, hogy szem előtt legyen! Ez a first in, first out (FIFO, először be – először ki) elv néven is ismert módszer.

Ez akár lehet egy külön polc is a hűtőben, ahova rendszeresen átpakoljuk a napokon belül elfogyasztandó termékeket. Természetesen, ami már valóban romlott, büdös, vagy elszíneződött, azt dobjuk ki, mielőtt beszennyezné a még fogyasztható csemegéket! A hűtőnap alkalmas arra is, hogy áttekintsük, mi az, amit hamarosan pótolni szükséges. A bevásárló listát így a valós szükségletek alapján és nem emlékezetből fogjuk megírni. Ezzel elkerülhető, hogy feleslegesen megvásároljunk olyan, akár romlandó élelmiszereket is, amelyek nem fogynak el időben, s emiatt csak az élelmiszerpazarlásunkat növeljük általuk.

Érdemes okosan pakolni a hűtőszekrénybe, akár egy polcra pakolva a romlandó ételeketForrás: Mohamed Hassan/Pixabay

A megmaradt, felesleges, de még fogyasztható élelmiszerek esetében járható út lehet az elajándékozás, például családi, baráti körben. Egyre több lehetőség van erre akár a közösségi hálón keresztül: az erre a célra szolgáló, különféle zero waste csoportokban is felajánlhajtuk vagy akár elcserélhetjük a számunkra már haszontalan, de másnak még értéket jelentő termékeket. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy csak olyat adjunk tovább, amit mi magunk is örömmel elfogadnánk, s nem bontott, romlott, nem szennyezett!
(Források: NÉBIH, Maradék nélkül )

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek