Rekordösszegért kelt el egy üveg pezsgő

A világ legdrágább itala lett a Perrier-Jouët Brut Millésimé pezsgő ami 1874-ből származik, és a történelem során a Christie's decemberi árverésén másodszor adták el - olvasható a magyarmezogazdasag.hu oldalán. 

A Christie's aukciósház által szervezett londoni Finest and Rarest Wines and Spirits (legfinomabb és legritkább borok és szeszes italok) decemberi árverésén igazán nagy lehetőség nyílt a nagyon régi italok szerelmeseinek. A 19. század végéről származó klasszikus Perrier-Jouët pezsgő került kalapács alá, a márka más luxus italai mellett, az árverésre a portfóliót Severine Frerson pincemester válogatta.

A Perrier-Jouet Belle Époque a márka egyik ikonikus pezsgője.Forrás: perrier-jouet.com

Az aukció csúcspontja, a francia Perrier-Jouët Brut Millésimé pezsgő volt, melyet Charles Perrier, a legendás borászat alapítójának fia alkotta meg. Az ital egy különleges Chardonnay szőlőből készült, amely Cramantból, a Perrier-Jouët eredeti és legértékesebb szőlőültetvényének dűlőjéből származik.

A palack feltehetőleg már a kezdetekben gyűjtőkhöz került, hiszen 147 évvel a gyártása után is bontatlan maradt. Először 1888-ban került kalapács alá, szintén a Christie's-nél, amikor is a maga nemében a legdrágább árverésen eladott pezsgő lett és ezt a címet 1967-ig nem is veszítette el.

A helyzet a decemberi árverésen sem változott. A szervezők arra számítottak, hogy egy üveg Perrier-Jouët Brut Millésimé 1874-ből körülbelül 20 000 dollárt fog érni. Végül kiderült, hogy jócskán alulbecsülték, mert majdnem háromszoros áron, 57 ezer dollárért (kb.18,5 millió Ft) kelt el. Így a Brut Millésimé-t megilleti a Christie's aukcióin valaha eladott legdrágább pezsgő címe.

Az évszázados pezsgő azonban nem minden, amit az új vevő nyert a vásárlással. Hogy az élmény a lehető legteljesebb legyen, az aukció nyertesének lehetősége lesz egy éjszakát eltölteni az epernay-i Maison Belle Epoque Champagne-villában, amely évszázadok óta a Perrier család tulajdonában van, és amely többek között Európa legnagyobb francia modern művészeti magángyűjteményének és egy jelentős pezsgőpincének ad otthont. A vendég tartózkodását egy három Michelin-csillagos séf, Pierre Gagnaire által készített vacsora egészíti ki, amelyet a Perrier-Jouët pezsgőház legjobb pezsgővel párosítanak.

 A borítókép illusztráció, forrása: New Africa/shutterstock.com

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek