Mascarpone-felhőn szállt az égbe a tiramisu atyja

Kilencvenhárom éves korában meghalt Aldo Campeol, akit az olasz média már jó ideje a "tiramisu atyjaként" emleget és tisztel. Neki tulajdonítják a világ egyik legismertebb olasz édességének a feltalálását, pontosabban az észak-olaszországi Trevisóban található Le Beccherie étteremnek, ahol Campeol együtt dolgozott feleségével és Roberto Linguanotto séffel az 1960-as években.

Forrás: Victoria Aleksandrova / Unsplash

A legenda szerint itt forrott ki a mascarponealapú, babapiskótával, tojással, cukorral és presszókávéval illetve marsalával készülő desszert receptje. Az édesség végül 1972-ben került fel először az étterem étlapjára, de a család nem védette le se a nevet sem pedig a receptet, így néhányan még ma is vitatkoznak azon, kié is pontosan a tiramisu "feltalálásáért" járó elismerés - olvasható a BBC.com cikkében.

De a vetélkedés ellenére azt a legtöbben elismerik, hogy az alaprecept Campeol étterméből származik, amit ma is számos vendég keres fel a világ minden tájáról, csak, hogy megkóstolhassa a valódi tiramisut. És ez még nem minden, az édességnek saját világbajnoksága is van, amit 2017 óta rendeznek meg, és amelyen évről-évre keresik a legjobb tiramisu-készítőket. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek