A földimogyoró napját ne csak diákcsemegével ünnepelje!

Tudta, hogy a földimogyoró nem a diófélékhez, hanem a hüvelyesek csoportjába tartozik? És azt, hogy az Amerikai Egyesült Államokban külön napot is szenteltek a megünneplésére, egészen pontosan a mait. Valahol érthető, hiszen népszerű és gyakori alapanyaga az ott élőknek ez a fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag "mag". Hogy miért az idézőjel, és milyen érdekességek kapcsolódnak a földimogyoróhoz, arról az alábbiakban dietetikus kolléganőnk ír, miközben azt is bebizonyítja, hogy a diákcsemegén kívül is van létjogosultsága a mogyorószemeknek.

Egyszer véletlenül nem sózott, hanem natúr, pörköletlen földimogyorót vettem a boltban. Amikor belekóstoltam, akkor hasított belém igazán a felismerés: ez valójában tényleg nem olajos mag, hanem hüvelyes, hiszen zöldborsó ízű! Ezzel a ténnyel tisztában voltam korábban is, de valahogy nem volt ennyire életszerű, mint akkor. Hiányoltam a megszokott, sós, pörkölt ízt. Pedig nem történt egyéb, minthogy magának a földimogyorónak az ízével találkoztam.

Forrás: dinosmichail / Shutterstock

Bár a leleplezésem után kevésbé hangzik furcsán, de valójában a földimogyoró, a nevéhez illően a föld alatt nő, mint a burgonya. Most már érthető, hogy a bokormogyorót miért kell más néven hívni. A földimogyoró magjai hüvelyben képződnek, a pillangósvirágúak családba tartoznak, a borsóval és a babbal rokonok.

Egyre trendibb a földimogyoróvaj

Az utóbbi időben itthon is egyre inkább terjed a földimogyoróból készült „vaj", ami a vaj, margarin helyett vagy mellett az étrend színesítését is szolgálja. Ez készülhet ízesítés nélkül, sósan vagy édesen is. Amerikában szinte mindennapi eledel, nálunk azért még inkább csak érdekesség. Bár ma már számos helyen találkozhatunk azzal a javaslattal is, hogy a kisétkezésre fogyasztott nyers gyümölcsöket kevés földimogyoróvajjal megkenve egy tápláló, de a vércukorszintet nem az egekbe emelő nassolnivalót kapunk. Ez a hatás többnyire az inzulinrezisztenciával, cukorbetegséggel küzdők számára lehet hasznos, mivel ők sokszor (néha ok nélkül) megvonják maguktól a gyümölcsöket azok fruktóztartalma miatt.

A földimogyoróvaj zsiradéktartalma azonban csökkenti a gyümölcsök szénhidráttartalmának vércukoremelő hatását (a glikémiás indexét), így máris nem kell aggódni. Esetleg a nagyobb energiatartalomra érdemes odafigyelni, elvégre a földimogyoróvaj koncentrált zsiradékforrásnak számít. Persze 1-2 teáskanál miatt még ez sem vészes. Egyes statisztikák szerint a földimogyoróvajat az Egyesült Államokban a háztartások akár 94%-ában fogyasztják, vagyis elég gyakori alapanyagnak számít.

A mogyoróvaj készülhet ízesítés nélkül, sósan vagy édesenForrás: inewsfoto / Shutterstock

Otthon is akár percek alatt készíthetünk földimogyoróvajat, amelyben aztán garantáltan nem lesz más, mint amit beleteszünk, így nem kevés cukrot is megspórolhatunk. Ehhez semmi másra nincs szükség, mint 2 csésze száraz, pörkölt földimogyoróra, amelyet egy konyhai aprítógépbe vagy egy nagy teljesítményű turmixgépbe kell beleszórni, és 4-5 perc alatt készre darálni. Hozzákeverhetünk egy kevés mézet (1-2 evőkanál), hogy valamennyire édes legyen (ez még mindig kevesebb, mint egy készen vett termék cukortartalma), és ízlés szerint adjunk hozzá egy csipet sót is, ha a földimogyoró eredetileg nem lett volna megsózva. Arra azért figyeljünk, hogy ne égessük le az aprítógépet vagy a turmixgépet, mint ahogy én jártam egyszer egy házi mogyoró-diókrém készítése közben. Ehhez ne folyamatosan járassuk a motort, időnként állítsuk le az aprítás közben!

5 érdekesség a földimogyoróról

1. Minden földimogyoró ugyanabból a növényből, az Arachis hypogaea-ból származik, és a mai földimogyoró genetikailag szinte teljesen azonos az eredeti, több mint 10 000 éves őseivel. Ennek ellenére ma a földimogyorónak különböző fajtái vannak, részben a vad, részben a szelektív tenyésztés eredményeként.

2. Napjainkban az Egyesült Államokban a földimogyorófarmok értéke több mint egymilliárd dollár, a mogyorókereskedelem igen jövedelmező üzletnek számít. Ezeknek a vállalkozásoknak a felét a földimogyoróvaj készítése teszi ki, míg a snacknek szánt és a mogyoróból készült édességek előállítása a másik felét.

3. Számos ázsiai receptben földimogyorószószt adnak a csirkéhez, zöldségekhez és a rizshez, amitől az ételek még finomabb ízűek lesznek. Ezen szószok egyike például az indonéz Satay (saté) szósz, ami többek között saláták, tészták önteteként vagy mártogatósként is fogyasztható. Különleges ízélmény érhető el akkor is, ha tálaláskor vagy még előtte pár perccel megszórjuk az ételt vagy a köretet némi durvára tört, pörkölt földimogyoróval, mint például a gong bao csirke esetében.

4. Aki igazán éhes vagy szeretné kicsit felturbózni az étrendjét, kipróbálhatja Elvis Presley kedvenc ételét, amit állítólag Bill Clinton is előszeretettel falatozott a Fehér Házban töltött évei során. Ez nem más, mint a földimogyoróvajas és a banános szendvics.

5. A földimogyoró (angolul peanut) említésekor nem feledkezhetünk meg gyerekkorunk egyik klasszikusának számító képregényből rajzfilmmé, mozifilmmé, majd musicallé is avanzsált meséjéről. Charlie Brown, Snoopy, Lucy és testvére, Linus, Woodstock, Pig-Pen csak néhány azon figurák közül, amelyek szerepeltek a Charles Schulz által készített Peanuts nevű képregényben, ami nálunk Snoppy néven vált ismertté. Az Amerikai Egyesült Államok minden idők egyik legnépszerűbb és legbefolyásosabb képregényének számít ez az okos gyerekekből álló banda.

Snoopy és gazdája, Charlie BrownForrás: enchanted_fairy / Shutterstock

Veszélyes allergén

A földimogyoró az egyik legerősebb allergének közé tartozó növényünk. Nem véletlenül olvasható az egyes élelmiszerek csomagolásán az óvatos fogyasztásra figyelmeztetés akkor is, ha az adott, földimogyorót nem tartalmazó termék olyan üzemben készült, ahol az ezzel történő keresztszennyeződés nem elkerülhető vagy esetlegesen előfordulhat.

A földimogyoró-allergia gyerekkorban, de később is kialakulhat. Komoly tünetekkel jár, amelyek kezelés nélkül akár halálos kimenetelűek is lehetnek, ezért valóban fontos odafigyelnie az érintetteknek, és kerülniük a földimogyoró fogyasztását, még a legapróbb morzsákat is. 

A jellegzetes tünetek között bőrkiütés, ekcéma, hasmenés, hasi görcsök, hányinger, hányás, légszomj vagy nehézlégzés, orrfolyás és súlyosabb esetben anafilaxia (potenciálisan életveszélyes, a teljes szervezetet érintő túlérzékenységi reakció) is kialakulhat. Az, aki tudja magáról, hogy ebben az allergiában szenved, többnyire magánál hordja az esetleges anafilaxiás roham (fulladás, nehézlégzés, ájulás, vérnyomásesés...) kezelésére szolgáló gyógyszereit – amelyeket többnyire izomba kell beadni haladéktalanul –, de mindenképpen szükséges az azonnali orvosi segítségnyújtás, mentők hívása is.

Cikkem elkészítésében segítségemre volt a nationalpeanutboard.org weboldal.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek