Törvény által biztosítanák az olasz gelatok kiváló minőségét

Ha jártak már Olaszországban, biztos, hogy kóstoltak már olasz gelatot, és le is fotózták a lapáttal kent "hűs nyalatot", ami majdnem kimászik a tölcsérből vagy éppen a pohárkából. De a gelato, ami a legtöbb helyen jóval több odafigyelést kap, mint egy sima fagylalt, nem csak a turistáknak fontos. Egy nemrég nyilatkozott olasz szenátor szerint, a gelato Olaszország egyik „gasztronómiai szimbólumává" vált az elmúlt években, és a kormány fontolóra vette, hogy az alacsonyabb rendű - vagy az adalékanyagoktól felfújt gelato árusítását törvény által visszaszorítsa.

Ha pár percen belül olvadni kezd, akkor jó gelatot választottunkForrás: Alana Harris / Unsplash

A Foodandwine.com oldalán olvasható cikk szerint az érintett szenátorok olyan jogszabályt javasoltak, amely bírsággal sújtaná azokat a fagylaltkészítőket, amelyek felesleges levegőt, vagy egyéb adalékokat adnak a gelato-hoz, hogy az mégkrémesebb textúrát kapjon. De a mesterséges aromákat és a szintetikus ételfestékeket is kitiltanák a tradicionális gelato készítés közeléből.

Ha a törvényjavaslatot elfogadják, akkor olasz gelatonak csak azokat a fagylaltokat lehet majd hívni, amelyekben nincs más, csak tej és tejszármazékok, tojás, friss gyümölcs és természetes színezék. Ha pedig valakit rajtakapnak, hogy ezeken kívül mást is belerak a gelato keverékbe és azt gelato néven árulja, akor akár 10 000 euróig terjedő bírsággal is súlythatják.

A cikkben egy gelato mester, Alberto Manassei véleménye is olvasható az ügyben. Elmondása szerint a mesterséges anyagokkal dúsított fagylaltokkal az a legnagyobb probléma, hogy nem csak a textúráját, de az ízét is mesterségesen állítják elő. "Ha egy ilyen terméknek megnézzük az összetevőit, a főalapanyag a legutolsó helyen van. És ha egy pistachio gelato esetében a pisztácia van az utolsó helyen, akkor ott nagy gondok vannak."

Ha a törvényt elfogadják, akkor lehet, hogy a következő gelato képünk nem lesz olyan vibrálóan színes az Instagrammon, mint eddig, de az biztos, hogy sokkal finomabb lesz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek