Ezek nem gyilkos paradicsomok, hanem emailt küldő spenótföldek! És léteznek!

Emlékeznek még az 1978-as Gyilkos paradicsomok támadása című B kategóriás horror-komédiára, ahol egy városban elszabadulnak a mutáns paradicsomok? Az Euronews.com oldalán megjelent okosodó spenótföldek témájú cikket olvasva, akarva akaratlanul azonnal ennek a filmnek az emléke sejlett fel előttünk. 

Forrás: Canva.com

A nanotechnológia segítségével a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) mérnökei szenzorokká alakítottak egy spenótföldet és az ott termesztett növényeket "megtanították", hogyan kell felismerni a robbanóanyagok összetevőit. És ha a felismerés megtörténik, a növények vezeték nélküli kapcsolattal továbbítani tudják az információkat a kutatók irányába.

Amikor a spenót gyökerei nitrotartalmú vegyületeket észlelnek a talajvízben, a növény leveleiben lévő szénalapú nanocsövek jeleket bocsátanak ki. Ezt a jelet fogja egy infravörös kamera, és e-mailben értesítést küld róla a tudósoknak. A vegyületet, melyre a növények reagálnak, gyakran megtalálni olyan robbanóanyagokban, mint amilyet a taposóaknákhoz is használnak.

Ez a kísérlet egy szélesebb kutatási terület része, amin belül arra szeretnének rájönni a kutatók, hogy miként lehet elektronikai alkatrészeket és rendszereket beépíteni a növényekbe.

A technológiát „növényi nanobionika" néven ismerik, és gyakorlatilag azt jelenti, hogy a növényeket új funkciókkal ruházzák fel. "A növények nagyon jó vegyészek. Kiterjedt gyökérhálózattal rendelkeznek a talajban, folyamatosan mintát vesznek a talajvízből, valamint önerővel működtetni tudják a víz elszállítását a levelekbe. A mi kutatásunk arról szól, hogy ezt a mindennapi folyamatot kibővítettük azzal, hogy lehetővé tettük a növény és ember közötti kommunikációt" – magyarázta a cikkben a kutatás vezetője.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek