Ebből az új könyvből azt is megtudhatják milyen ízű a hévízgyörki gürdös

Bár sokak számára meglepő lehet, vannak kifejezetten Pest megyei településekre, tájakra jellemző ételek, ételkészítési módok, termékek. A Pest megye ízi nevű új kötet, ami a Pest Megyei Önkormányzat gondozásában megjelent meg, ezeket az ételeket és italokat, alapanyagokat és olyan gasztronómiai vállalkozásokat, ötleteket mutat be, melyek Pest megye számára elismerést hoztak az elmúlt években – mesélte Ambrus András felelős szerkesztő az MTI-nek.

Somlói galuska, ahogy a Fáy Présház Étteremben tálalják FótonForrás: Illustratedjc / wikipedia.org / CC BY-SA 3.0

A könyv összesen 19 ételt, italt, receptet és gasztronómiai terméket mutat be, és Pest megye csaknem valamennyi tájegységéről válogat. A megye alföldi részeit Cegléd és Ceglédbercel képviseli, a Tápió mentét Tápiószecső, az agglomerációt Fót, Kistarcsa és Vecsés. A Csepel-szigetről több étel, ital is bekerült, így lórévi szerb és szigetújfalui német recept, szigetcsépi bor és szigetszentmiklósi bonbon is található a kiadványban.

A Galga mentéről Acsáról és Hévízgyörkről található ételleírás, míg a Dunakanyarból Nagymaros, a Zsámbéki-medencéből Tök, a Szentendrei-szigetről Tahitótfalu szerepel a kötetben.

De helyet kaptak benne Pest megye hegyi tájai is: az egykor málnatermesztéséről híres Börzsöny és a Visegrádi-hegység.

Az olvasók megismerhetnek olyan ételeket, amelyeket generációk örökítenek át egymásnak. Ilyen például a hévízgyörki gürdös, vagy éppen a somlói galuska, ami világhódító útja előtt, egy fóti cukrászmester fejében született meg. De a könyv lapjain szó esik merész újításokról, a magyar bonbonok és csiliszószok mestereiről is. Sőt, a mostani válogatásban újdonságként egy különleges vadétel is található, emlékeztetve az olvasókat arra, hogy az elzártabb erdőtömbökben még ma is megtalálható mind az öt hazai nagyvadfaj.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek