Mi történik, ha egy robot szebb omlettet készít, mint mi?

Kutatók egy csoportja gépi tanulással, megtanított egy robotkart arra, hogyan készítsen omlettet. A robot a tojás feltörésétől az omlett tálalásáig, mindent megcsinált és a tesztet vezetők szerint, a végeredmény is finomra sikeredett.

Forrás: Cambridge University / Youtube screenshot

A Cambridge-i Egyetem kutatói a Beko háztartásigép-gyártó céggel működtek együtt a robot kiképzése során. Gépi tanulást használva arra tanították meg a robotot, hogyan kell ízre és kinézetre is jó omlettet készíteni. Azért pont erre az ételre esett a választásuk, mert az omlett elkészítése szinte minden kultúrában a kulináris jártasság tesztjének számít még ma is - olvasható a Sciencedaily.com oldalán.

Dr. Iida Fumiya, az egyetem mérnöki karának kutatója és a tanulmány vezető szerzője szerint "az omlett egyike azon ételeknek, amely könnyen elkészíthető, de nehéz jól elkészíteni. Úgy gondoltuk, ideális próbája lesz, hogy javítsuk a robotséf képességeit, az ízt, az állagot és a megjelenést."

 A főzés szintén egy érdekes probléma és feladat a robotika számára, mivel az emberek soha nem objektívek teljesen ha az ízekről, főzési technikákról van szó. A legfőbb kihívás pont ezért az volt, hogy megoldják a robotkezelés, a számítógépes látás, az érzékelés és az ember-robot interakció komplex problémáit.

Ahogy a videóban is látni, úgy tűnik az első kísérlet sikeresnek bizonyult, az omlett kinézetre redben van, és Dr. Iida szerint az íze is jobb volt, mint amire számítottak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek