A természetnek semmi sem szabhat határt

Március első hetében a Balatoni Halgazdaság hét helyszínen rakott le különböző típusú süllőfészkeket Balatonberény és Tihany térségében. A munka során közel 3000 db borókafészket helyeztek el. Erre pedig azért van szükség, mert a Balatonban nevelkedő süllők nagyon lassan növekednek a gyenge planktonikus táplálék miatt. Őszre sokszor a 10 centimétert sem érik el. Viszont a tógazdaságban nevelkedő társaik akár 15-20 centiméteresek is lehetnek – írta a Balatonihal.hu.

Forrás: Barbara Jackson / Pixabay.com

Ezek a borókafészkek már évszázadok óta használatosak a tóban. Ahogy az oldalon is írták, az ágakat dróttal erősítik egy hosszú, súlyozott kötélhez, amit aztán kihelyeznek a tógazdaság területein. A fészeksorok végeit sárga bójákkal jelölik.

A borókafészkeket egészen májusig a Balatonban hagyják. Egészen addig a süllőkön kívül a balin, a kősüllő, a vágódurbincs és több keszegféle is használja ívóhelyül.

De mivel a boróka egyes élőhelyei védettek, ezért a Halgazdaság hamarosan leváltja őket műfészkekre. A társaságnak idén is legfeljebb 100 db fészekre van engedélye, de ezt a kvótát általában ki sem merítik. A kivett fészkeket viszont nem adják el, kizárólag saját halastavaikba helyezik ki őket. A róluk lekelő süllőket pedig ősszel egy nyaras süllőként telepítik vissza a Balatonba.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek