Csaknem négyszáz, egyedi porcelánt láthatnak Győrben

A Herend ölelésében című tárlaton az érdeklődők először láthatják az 1826-ban, Stingl Vince által alapított manufaktúra egyedi, kézzel készített darabjait. A tárlaton csaknem négyszáz ilyen, herendi porcelánból készült tárgyat nézhetnek meg. A 2020. január 17-én nyílt kiállítás a Győri Egyházmegye Szent László Látogatóközpontjának Triangulum Galériájában látható – olvasható a Turizmus.com oldalán.

Herendi kiállítás egy étkészlet- és gasztrofesztiválon TokióbanForrás: The Yomiuri Shimbun/Norikazu Tateishi/AFP

A kiállított tárgyak négy teremben kaptak helyet. Az elsőben a manufaktúra történetéhez kapcsolódó darabokat, a másodikban szakrális tárgyakat, a harmadikban pedig minták szerint válogatott porcelánokat mutatnak be. A negyedik teremben egy herendi porcelánból készült étkészlettel megterített, elegáns polgári asztal látható.

A szakértők szerint a kiállított étkészletek, dísztárgyak, szobrok, figurák, vázák és lámpák között érdemes külön odafigyelni egy-két igen különleges darabra is, mint például az a dísztál, ami a Szent László-hermát ábrázolja, vagy az 1847-ben készült, szőlőleveles csemegetányér, illetve egy 1870-es évekből való Esterházy-mintás porcukorszóró.

A január 17-től március 8-ig minden nap látogatható tárlaton az Esterházy mellett az Apponyi-, a Rothschild- és a Victoria-minták is megismerhetők.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek