Háromszáz évnyi éttermi finomság jelenik meg ebben a könyvben

A modern kor gasztroszerelmesei a világ minden tájára képesek elutazni, hogy megtalálják és kiélvezzék a legfinomabb, legeredetibb vagy éppen legkifinomultabb ételeket, és hogy felkutassák a mögöttük álló történeteket. De ez a fajta érdeklődés és maga az étterembejárás nem olyan új keletű, mint gondolnánk. Az emberek, akik megengedhették maguknak, már a 19. században is jártak éttermekbe azért, hogy megismerjék a kor elismert szakácsainak főztjeit.

A 2013-as Cronut®Forrás: Adriano Rampazzo / uk.phaidon.com/

A könyv, amire rábukkantunk, 300 évnyi étteremtörténelmet és az ez idő alatt kialakult kultikus ételeket rendezte kronológia sorrendbe, a klasszikusoktól elkezdve a modern újításokig.

A szakértők által összeállított, és nem kevesebb mint 250 illusztrációval ellátott kötet nem csak egy szakácskönyv, hanem egy izgalmas, kulináris kultúrtörténeti kiadvány is, amit a Times magazin a 2019-es év legjobb könyvének választott.

A Rockefeller osztriga titkára is fény derülForrás: Adriano Rampazzo / uk.phaidon.com/

A Signature Dishes That Matter című könyvben - ami egyelőre még csak angolul jelent meg - olyan desszertek és ételek kapnak helyet, mint a párizsi Café Procope kávéház gelatója, amit a 18. század végén tojás formában, szó szerint tojás formájú pohárban szolgáltak fel, és ami az elit körében nagyon gyorsan kedveltté vált. De benne van Dominique Ansel újítása, 2013 egyik legnagyobb gasztronómia felfedezése, a Cronut® is, ami az amerikai fánk és a croissant keresztezése, illetve a Pizza Margherita története is 1889-ből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek