Meddig mennének el a legjobb napindító kávéért?

Nálunk elképzelhetetlen a nap kávé nélkül. Van, aki el sem tud indulni nélküle reggel és olyan is akad, aki két óránként iszik egyet, már csak az íze kedvéért is. Bár a kávé Etiópiából indult világhódító útjára, hazánkban is egy szép kerek kávétörténelmet írt le a boltokban, saját kezűleg darálható szemes kávéktól elkezdve a kotyogósban lefőzött nemzeti kincsig.

Forrás: Pixabay.com

Most azonban, a legfrissebb hírek szerint egy hónap alatt tíz százalékkal drágult a kávé ára. A Nemzetközi Kávészervezet (ICO) pedig azzal számol, hogy a kávékereslet felülmúlja majd a kínálatot a 2019/2020-as idényben. 2019 novemberében a kávé ára 12 havi csúcsra emelkedett, vagyis fontonként (1 font=0,4536 kilogramm) átlagosan 1,07 dolláron jegyezték, ami azt jelenti, hogy egy hónap alatt 10,1 százalékkal drágult - olvasható a StoreInsider cikkében.

Így aztán az igénytelenebb, alacsonyabb területeken is megtermő, erősebb és magasabb koffeintartalmú robusta kávéink árai (fő termőterületei Nyugat-Afrika, Elefántcsontpart, Angola, Uganda, Indonézia és Vietnam), ugyan úgy növekedni fognak, mint a költségesebben és csak magasabb hegyvidékeken termelhető arabica kávé, melynek fő termőterületei Etiópia, Tanzánia, Guatemala, Java, Costa Rica, India, Kolumbia és Brazília.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek