Kiolvasztott krumplifőzelék? A legrosszabb ellenségeinknek sem kívánjuk!

  Egy hosszabb ideig tartó kirándulás, vagy külföldi utazás előtt mindig megnézzük a hűtőt, hogy mit lehet még belőle megenni. A fő cél persze nem a gyomorrontás utazás előtt, hanem hogy minél kevesebb ételt kelljen kidobni. Ha viszont a nyakunkon maradt a nagyi mennyei krumplifőzeléke, vagy a méregdrága glutén- és mindenmentes főtt spagetti tészta, esetleg 10 darab tojás, amit már úgy is a kelleténél tovább tologattunk ide-oda; akkor valami hosszan tartó megoldás kell. Ekkor juthat eszünkbe a fagyasztónk, ahol mindig akad még egy kis hely a maradékoknak.

  Forrás: shutterstock.com

  Elsőre jó ötletnek tűnhet, de ha már találkoztak kiolvasztott krumplifőzelékkel, akkor kétszer is meggondolják mit érdemes és mit nem, berakni a mélyhűtőbe. Ha pedig még nem jött szembe az elázott, ízetlen és pépesre olvadt főzelék utánzat, akkor íme néhány tipp, hogy mit ne tegyenek a fagyasztóba. Ha nagyobb az adag és van még idejük, akár fel is ajánlhatják az erre szakosodott Facebook csoportokban. Ilyenkor a bedobozolt ételért eljön az, aki éppen rászorul.

  Narancs, tojás, tészta ne kerüljön a mélyhűtő közelébe!

  A zöldségekkel és gyümölcsökkel kezdve a sort, a vizes uborka, a dinnye és a narancs nem bírják a mélyhűtést, addig szépek és minden rendben van velük, amíg a fagyasztóban tároljuk őket, de amint felengednek magukba szívják a nedvességet és pépessé válnak, még a narancs héja is.

  Forrás: shutterstock.com

  A főtt tésztákra is ez vonatkozik. A szétfőzésnél talán csak az rosszabb, ha felengedett tésztát szeretnénk újra ehető állapotba hozni.

  A tojásról is tudtuk, hogy nem jó barátok a mélyhűtővel, de azt nem sejtettük mi zajlik le a héjon belül, mikor a sárgájára és fehérjére rátör a fagy. A tojás belseje ahogy megszilárdul és a térfogata megnövekszik széttöri a héjat, így fuccs a jövőbeli rántottánknak.

  Forrás: shutterstock.com

  A sajtoknál csak a keményebb – parmezán és cheddar – jellegűeket szabad lefagyasztani, azokat is egészben. Ajánlott őket jól záródó dobozba tenni és csak arra a pár percre elővenni, amíg reszelünk belőlük. A lágyabb camambert, rikottát és krémes kecskesajtokat ne tegyük mélyhűtőbe.

  Az őrölt kávé sem áll el jobban a fagyasztóban, mint mondjuk egy légmentesen záródó dobozban. Sőt, a kávé a mélyhűtő összes szagát magába szívja, kiengedve pedig teljesen megvizesedik.

  Forrás: shutterstock.com

  A friss fűszereket csakis aprítva, vagy őrölve fagyasszuk le – a petrezselyem például kifejezetten jól viseli a mélyhűtést. De csokorban és egészben hagyva a leveleket, semelyiket se tegyük be fagyasztani, mert a végén egy barna fonnyadt masszát kapunk vissza.

  A 100 százalékig paradicsomból készült paradicsomszósztól eltérően, minden olyan szószt és mártást tartsunk távol a mélyhűtőtől, amiben liszt, vagy kukoricakeményítő található, mert fagyás közben a komponensek elválnak egymástól, és kiolvasztáskor már nem lehet őket újra összekeverni.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!