Kiolvasztott krumplifőzelék? A legrosszabb ellenségeinknek sem kívánjuk!

Egy hosszabb ideig tartó kirándulás, vagy külföldi utazás előtt mindig megnézzük a hűtőt, hogy mit lehet még belőle megenni. A fő cél persze nem a gyomorrontás utazás előtt, hanem hogy minél kevesebb ételt kelljen kidobni. Ha viszont a nyakunkon maradt a nagyi mennyei krumplifőzeléke, vagy a méregdrága glutén- és mindenmentes főtt spagetti tészta, esetleg 10 darab tojás, amit már úgy is a kelleténél tovább tologattunk ide-oda; akkor valami hosszan tartó megoldás kell. Ekkor juthat eszünkbe a fagyasztónk, ahol mindig akad még egy kis hely a maradékoknak.

Forrás: shutterstock.com

Elsőre jó ötletnek tűnhet, de ha már találkoztak kiolvasztott krumplifőzelékkel, akkor kétszer is meggondolják mit érdemes és mit nem, berakni a mélyhűtőbe. Ha pedig még nem jött szembe az elázott, ízetlen és pépesre olvadt főzelék utánzat, akkor íme néhány tipp, hogy mit ne tegyenek a fagyasztóba. Ha nagyobb az adag és van még idejük, akár fel is ajánlhatják az erre szakosodott Facebook csoportokban. Ilyenkor a bedobozolt ételért eljön az, aki éppen rászorul.

Narancs, tojás, tészta ne kerüljön a mélyhűtő közelébe!

A zöldségekkel és gyümölcsökkel kezdve a sort, a vizes uborka, a dinnye és a narancs nem bírják a mélyhűtést, addig szépek és minden rendben van velük, amíg a fagyasztóban tároljuk őket, de amint felengednek magukba szívják a nedvességet és pépessé válnak, még a narancs héja is.

Forrás: shutterstock.com

A főtt tésztákra is ez vonatkozik. A szétfőzésnél talán csak az rosszabb, ha felengedett tésztát szeretnénk újra ehető állapotba hozni.

A tojásról is tudtuk, hogy nem jó barátok a mélyhűtővel, de azt nem sejtettük mi zajlik le a héjon belül, mikor a sárgájára és fehérjére rátör a fagy. A tojás belseje ahogy megszilárdul és a térfogata megnövekszik széttöri a héjat, így fuccs a jövőbeli rántottánknak.

Forrás: shutterstock.com

A sajtoknál csak a keményebb – parmezán és cheddar – jellegűeket szabad lefagyasztani, azokat is egészben. Ajánlott őket jól záródó dobozba tenni és csak arra a pár percre elővenni, amíg reszelünk belőlük. A lágyabb camambert, rikottát és krémes kecskesajtokat ne tegyük mélyhűtőbe.

Az őrölt kávé sem áll el jobban a fagyasztóban, mint mondjuk egy légmentesen záródó dobozban. Sőt, a kávé a mélyhűtő összes szagát magába szívja, kiengedve pedig teljesen megvizesedik.

Forrás: shutterstock.com

A friss fűszereket csakis aprítva, vagy őrölve fagyasszuk le – a petrezselyem például kifejezetten jól viseli a mélyhűtést. De csokorban és egészben hagyva a leveleket, semelyiket se tegyük be fagyasztani, mert a végén egy barna fonnyadt masszát kapunk vissza.

A 100 százalékig paradicsomból készült paradicsomszósztól eltérően, minden olyan szószt és mártást tartsunk távol a mélyhűtőtől, amiben liszt, vagy kukoricakeményítő található, mert fagyás közben a komponensek elválnak egymástól, és kiolvasztáskor már nem lehet őket újra összekeverni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek