Ezekről a helyekről kitiltották a cukrot és a tejet is

Évek óta folyamatosan változnak és alakulnak a kávézási szokások, pontosabban a kávéházi kínálatok. Míg régen el sem tudtuk képzelni, hogy a kávét ne a kávézóban, vagy annak teraszán fogyasszuk el, a fajtához illő pohárban, most mindenhova vihetjük magunkkal kedvenc, élénkítő forró italunkat. Később egyre inkább elterjedtek a kicsi, minőségi kávézók, ahol a latte art vitte a prímet, majd jöttek a specialty kávézók, ahol különböző pörkölésű és kimagasló minőségű (specialty) kávékkal kezdtek dolgozni.

Forrás: pixabay.com

Ennek az utolsó kávézói stílusnak egy még magasabb szintre emelt változatát fedezték fel nem rég Kansas City-ben, Missouri államban, Amerikában. A BBC cikke szerint az Oddly Correct Coffee Bar elnevezésű helyen nem finomkodnak és nem tűrnek ellentmondást, ha igazi kávéélvezetről van szó.

Rendelés után gyönyörűen gőzölgő és illatozó csepegtetett kávé érkezik az asztalra, de ha egy kis cukrot kérünk hozzá, ne lepődjünk meg, ha a barista kijelenti, ők olyat nem kínálnak. A cikkben és bennünk is felvetődik a kérdés: Hova tűnt, a „hogy szeretné a kávéját?" kérdés, hisz mégiscsak mi vagyunk a fogyasztók?

A Oddly Correct esetében azonban – amiről egyébként kiderült, hogy Amerika egyik top kávézójának számít – nem a vendég, hanem a kávé az úr, aminek fogyasztásához szigorú szabályok kötődnek. Ez a kávézó azt a fajta magas minőséget – ha akarjuk mondhatjuk luxusnak is – képviseli, ahol nem tolerálják sem a cukrot, sem a tejet, sem a tejszínt, és mindenféle ízesítőtől és sziruptól is elzárkóznak. Ezen a helyen tehát senki ne számítson szívecskékre a kávéhabja tetején. Az ok pedig az, hogy „hitvallásuk" szerint a jó pörkölésű, minőségi kávét csak magában lehet igazán élvezni. Más hasonló helyeken pedig csak kis mennyiségű espresso-t kínálnak elvitelre, mivel a sokáig tartogatott, lötykölt kávé elveszíti az ízét, ami szintén nem helyénvaló.

Ezek a harmadik hullámosnak is mondott kávézok a legtöbb esetben magas minőségű pörkölt kávékat használnak, amiknek az íze tisztán és feketén érezhető ki leginkább. A cikk szerint ezek a kávézók oktatóközegként tekintenek magukra, vagyis tanítják a vendégeiket, hogyan ízleljék meg a kávék valódi ízét. Ez persze eléggé megosztja a betérőket; van aki jól fogadja a teljes tiltást, mások azonban minőségi kávét innának a saját ízlésüknek megfelelően.

A zéró-tolerancia kávézókra a cikk hozott fel még két példát, az egyiket Melbourne városából, Ausztráliából (Aunty Peg's), a másikat pedig Budapestről. A Kontact Coffee azt vallja, hogy a jó kávé önmagáért jó, ezért nem is tartanak cukrot és egyéb édesítő szereket a kávézóban; hanem inkább olyan kávékat keresnek, amik önmagukban édesek és élvezhetők.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek