A bevándorlók legfinomabb ételei készülnek a berlini főzőórákon

Nem titok, hogy a 2015-ös migrációs hullám óta, állandó politikai téma a bevándorlók helyzete Németországban. De van egy kezdeményezés Berlinben, amelynek tagjai fittyet hánynak a politikai nézetekre és a sztereotípiára, és inkább finom ételeken keresztül igyekeznek megmutatni, hogy mennyire hasonlóak vagyunk, és miért jó az, ha különbözünk.

A közös főzés után jön a közös vacsoraForrás: Über den Tellerrand / facebook.com

Minden a házi kosztra fut ki; nincs két ugyanolyan ízű étel, függetlenül attól, hogy német származású, vagy szíriai, afgán, vagy nigériai ember készíti azt. Ezt nem bizonyítani igyekszik, hanem bemutatni az Über den Tellerrand (A tányér peremén túl) projekt, ami 2013-ban indult. Már akkor az volt a célja a tagoknak, hogy lebontsák azokat a szociális határokat, amik elválasztják egymástól a tősgyökeres német állampolgárokat és a bevándorló családok tagjait. És a legjobb, amivel indítani lehetett egy ilyen akciót, az a közös főzés volt, mert finomakat enni mindenki szeret.

A hivatalos kötény: "I cook good in this - Én jól főzök ebben"Forrás: Über den Tellerrand / facebook.com

Az elmúlt években az Über den Tellerrand megannyi közös főzést, sütögetést, mozgó főzőstúdiót, állandó főzőkurzust és nyilvános ünnepi étkezést hozott össze Berlinben és környékén. A cél pedig mindig az volt, hogy megismertessék egymással a különböző kultúrájú embereket – olvasható a Lonely Planet cikkében.

Egy 2018-as nyári főzőparti marokkói séffelForrás: Felix Kayser | kayserlich.net/Über den Tellerrand/facebook.com

A projekt egyik vezetője Katja Elsner elmondta, hogy úgy gondolják, az ételek egyszerűbben és gyorsabban alakítanak ki kapcsolatot, mint bármi más. Hisz zöldséget pucolni és aprítani, meg tésztát főzni mindenki tud; beszélni sem kell közben, ha nem értünk a másik nyelvén, de mutogatni és mosolyogni, kóstolni és segíteni nyelvtudás nélkül is lehet.

Ha megnézik az Über den Tellerrand képeit az oldalukon, láthatják, hogy havonta szerveznek főzőkurzusokat, ahol vagy bevándorlók tanítanak egzotikus fogásokat a német érdeklődőknek, vagy fordítva. Emellett azonban van a csoportnak egy mobil konyhája is, ami egy hajókonténerben kapott helyet. 2019 áprilisában ezzel a csapat egy része útra is kel, hogy a jó hangulatú főzéseket más német városokba is elvigyék.

Ha éppen Berlinben tartózkodnak, vagy arra felé járnak a közeljövőben, a főzőkurzusok nyilvánosak, így foglalhatnak maguknak helyet a következőre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek