A patinás skót viszkik egyharmadáról derült ki, hogy hamisítvány

Hamisítványnak bizonyult a ritka, ódon skót viszkik több mint egyharmada egy tudományos vizsgálat során - adta hírül a BBC honlapja csütörtökön.

Ötvenöt palack ritka skót viszkiből 21 vagy hamisítvány volt, vagy nem abban az évben párolták, amelyet a címke állított. A vizsgálatot a Skót Egyetemek East Kilbride-i Környezettudományi Kutatóközpontjában (SUERC) végezték a radiokarbonos kormeghatározás továbbfejlesztett technológiájával. Minden palackban megmérték a szén egy radioaktív izotópjának koncentrációját, hogy megállapítsák az ital korát.

Döbbenetes mennyiségű palackról derült ki, hogy hamisítványForrás: cromaconceptovisual/Pixabay

A mintákat a Rare Whisky 101 (RW101) nevű cég küldte el az egyetemnek, hogy „a hamisított viszki terjedése miatti aggodalomra" reagáljon. A palackokat véletlenszerűen válogatták ki aukciókon, magánkollekciókból és kiskereskedőktől vásárolt üvegek közül. Tavaly ugyanez a cég leplezte le, hogy egy svájci szállodában 7600 fontért (27 millió forint) vett ódon skót viszki hamisítvány.

A jelenlegi vizsgálatban hamisnak bizonyult viszkik között volt egy 1885-ös Ardbeg, amelyet magángyűjtőtől vásároltak, valamint egy Thorne's Heritage a 20. század elejéről, amelyet aukción szereztek be. Összesen 10 üveg 1900-nál korábbi évekből származó tiszta malátaviszkiről állapították meg, hogy hamisítvány.

Ha a friss teszteken elbukott 21 üveg viszki eredeti lett volna, összértékük nagyjából 635 ezer fontra rúgna. Az RW101 becslése szerint a magángyűjteményekben és a másodlagos piacon 41 millió font értékű ódon skót viszki lehet hamisítvány.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek