Borház a város szélén: meglepő borélmények Németországban

Bár Németország elsősorban nem a borairól, hanem a sok évszázados sörhagyományáról híres, a borrajongóknak is igazi különlegességeket tartogat az ország egyik kiemelt borvidéke, a württembergi borrégió. A múlt héten bejártunk néhány pincét és a térség borkészítésének legizgalmasabb helyeit, mutatjuk is az utat hozzájuk.

RömerkastellForrás: Travelo

A térségben már a rómaiak idejében is készítettek borokat, és ma is több borászat üzemel Stuttgarton belül, így a városban könnyen indulhatunk pincetúrára akár tömegközlekedéssel is. Ha ide készülünk, a legjobb, ha valamelyik bor- vagy gasztrofesztiválra időzítjük az utazásunkat, így sok helyi bort kóstolhatunk egyszerre. De ha egy egyszerű hétköznap érkezünk, akkor is könnyen megtaláljuk a pincészeteket, ahol benevezhetünk egy borkóstolásra.

A kétezer éves hagyomány

Stuttgart központjától nem túl messze, tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető helyen van Bad Cannstatt városrész. Itt a római korban egy katonai tábor volt, és mivel a környék klímája és a talaj is ideális volt a szőlőtermesztéshez, a borkészítés gyorsan elterjedt a déli fekvésű domboldalakon.

A középkorban olyan sokan váltottak földművelésről borászkodásra, hogy a város élelmiszer-ellátása is veszélybe került. Ekkor tiltották be a szőlőültetvények további növelését. De még így is annyi bor készült, hogy az 1386-os krónikák szerint még a házak építéséhez kevert habarcsanyagba is víz helyett bort öntöttek a helyiek. Az 1511-es évben pedig a hercegi esküvő tiszteletére folyt napokig bor a palota előtti szökőkútból. A feljegyzések szerint négy és fél millió liter bort mulatott így el a város.

StuttCard – Egy kártyán a tömegközlekedés és a belépők
Nagyban megkönnyítheti az utazásunkat – és ha jól használjuk, sokat spórolhatunk is a költőpénzünkből –, ha kiváltjuk a stuttgarti régió StuttCard nevű kártyáját, amivel ingyenesen használhatjuk a tömegközlekedési hálózatot és kedvezményes áron vagy akár ingyen mehetünk be a legtöbb múzeumba, köztük akár az uhlbach-i Weinbau múzeumba is.

Ilyen hagyományok mellett egyetlen turista útitervéből sem maradhat ki, hogy felkeressen néhány, a borkészítéshez kapcsolódó helyet a városban. A jó tömegközlekedésnek köszönhetően ez tényleg  egyszerű, de a helyi Hop on - Hop off busztársaság is kínál tematikus boros útvonalat.

Bad Cannstatt – Ahol már a rómaiak is szőlőt termesztettek

Nem Trier az egyetlen város, amelynek környékére a rómaiak hozták meg a bort, Stuttgartnak is van egy ilyen városrésze. A régi római katonai tábor helyére 1906-ban kaszárnyát építettek, amit a II. világháború után sokáig amerikai katonák használtak. A Römerkastell épülete ma, felújítás után, egy modern közösségi tér koncepcióját igyekszik megvalósítani boltokkal, irodákkal, rendezvényhelyszínekkel, de rendszeresen forgat itt műsorokat az egyik német TV-csatorna is.

Ezekkel a modern emeletes buszokkal járhatja végig Stuttgartot és környékétForrás: www.stuttgart-tourist.de

Turistaként a kaszárnya előtt elterülő, történelmi eredetű szőlőültetvények között bóklászhatunk, bejárhatjuk a szomszédos Travertine parkot, egy régi kőfejtő helyére épült játszóteret és parkot, ahol helyet kaptak a kőfejtő eredeti munkagépei is.

Bort kóstolni pedig a Weinfactum nevű borász- és bortermelőközösség épületébe térhetünk itt be. Az aktuális nyitvatartásról saját honlapon adnak pontos információt. És itt található az olyan, közelgő boros események listája is, amelyeken a Weinfactum vagy kiállítóként vesz részt, vagy ők maguk a szervezők. Ilyen például a most hétvégi Weinfest, amit a Weinfactum udvarán rendeznek meg. (2018. július 13-14. 17-23 óra között. A belépés ingyenes.)

Július 26. és 29. között pedig a Bad Cannstatt-i főtéren tartanak bor- és perecfesztivált. Ez a párosítás talán kevésbé hagyományos, mint sörrel, de egy próbát megér. Végüli s a fesztivált már 1970 óta minden évben megtartják – vagy az ételt, vagy az italt már biztos lecserélték volna, ha nem passzolnának egymáshoz!

Hogyan juthat el ide?
Tömegközlekedéssel: Bad Cannstatt belvárosába a főpályaudvarról az U1-es metróval, Römerkastellhez a főpályaudvarról az U12-es metróval és pár perc sétával, vagy Bad Cannstattból az 52-es és 56-os buszokkal lehet eljutni. A Hop on - Hop off buszok kék színnel jelölt tematikus útvonalának is van itt megállója.

Burgholzhof – Stuttgarti panoráma a szőlőültetvények felett

Itt jóval nagyobb területen találunk szőlőültetvényeket, mint a Römerkastellnél. Az ajánlott túraútvonal az Aussichtsreich nevű helyi étteremnél indul, megkerüli a Robert Bosch kórházat, majd a kilátótorony után fordul vissza az étteremhez, ahol a Hop on - Hop off buszok megállója is található.

Burgholzhof dűlőiForrás: Travelo

A burgholzhofi kilátót 1891-ben építették, huszonöt méter magas, és egy római stílusú tornyot mintáz. Viszont csak a nyári hónapokban, vasárnaponként tart nyitva. Ha nem is sikerül pont ennek megfelelően időzíteni a látogatást, akkor sincs okunk bánkódni. Egyrészt megúsztunk egy csomó lépcsőt, másrészt pedig a domboldalról is remek kilátás nyílik Stuttgart belvárosára és a Neckar-folyó völgyére.

Ha a túrától megéheztünk, nem feltétlenül rossz választás a fent említett, Aussichtsreich nevű étterem. Teraszáról szintén jóval magasabbról szemlélhetjük a várost, mint a szőlőültetvények között sétálva. De tapasztalataink szerint a helyi specialitásokat és jó kilátást ígérő éttermek általános igazsága alól ők sem tudták kivonni magukat: sokkal inkább láttunk Aperol Spritzeket és hamburgereket az asztalokon, mint helyi ételt. Ami helyit pedig rendeltünk, az finom volt ugyan, de érződött rajta, hogy csak halvány mása annak a valóban tradicionális konyhának, amit a helyiek otthon főznek. (Amikor épp nem pizzát rendelnek, mint ahogy sokszor mindannyian tesszük.)

Hogyan juthat el ide?
Tömegközlekedéssel: Az 52-es buszok járnak erre is, és a Hop on - Hop off buszok kék színnel jelölt tematikus útvonalának hetes számú, „Weinwanderung" nevű megállója is itt van.

Uhlbach – Ahol egy bormúzeum is otthonra talált

Uhlbach borászközössége szintén kétezer éves bortermelő hagyománnyal büszkélkedik, és már egy múzeumot is berendeztek a tradíció bemutatására. Az 1907-ben épült, teljesen felújított, fagerendás épületben nemcsak a régió bortermelésének történelmét ismerhetjük meg, de a múzeum borbárjában különböző, tájjellegű borokat és habzóborokat is megkóstolhatunk, hogy valóban megismerjük a helyi borok jellegzetességeit. A borlap folyamatosan változik, huszonkét stuttgarti termelő borait rotálják. De előzetes egyeztetés alapján lehetőség van a borbárban egy-egy termelő vagy fajta jellegzetes tételeit is végigkóstolni.

Uhlbach, a Neckar völgyének bájos borfalujaForrás: Shutterstock

Ha pont ráérünk péntek kora esténként, bejelentkezés nélkül is beeshetünk egy borkóstolóra. Ugyanis minden pénteken (kivéve a szüret alatt, szeptemberben és októberben) borszakértők tartanak náluk egyórás, három bort bemutató kóstolásokat. (Fejenként tizenhat eurós belépővel kell számolni, ezért három bort kóstolhatunk, és kapunk mellé egy kis borkorcsolyát is. A program német vagy angol nyelvű. Az info@weinbaumuseum.de email címen kérhető információ az adott péntekre tervezett borokról és arról, hogy milyen nyelven tartják az eseményt.) A múzeum szervez segway-es kirándulásokat is a szőlőültetvényekhez és a Württemberg-domb kápolnájához, ahonnan páratlan kilátás nyílik Stuttgartra.

Hogyan juthat el ide?
Tömegközlekedéssel: Az S1-es jelzésű S-bahn Obertürkheim megállójában kell leszállni, majd a 62-es busszal az uhlbach-i végállomásig menni. (Bár függ az átszállási időtől is, de nagyjából 25 perc alatt kiérhetünk ide a főpályaudvartól.) A Weinbau múzeum a buszmegállóval szemben található.

Ha még többre vágyik: bor-, sör- és gasztrofesztiválok

Stuttgart jobbnál jobb fesztiválokkal várja a látogatóit a következő hónapokban. Július 12-én kezdődik és tíz napig tart a Fischmarkt nevű rendezvény, amit évente egyszer rendeznek meg a régi palota mögötti téren, a piaccsarnok közelében. Ilyenkor Hamburgból érkező friss tengeri halakat kínálnak a street-food standokon, mellé természetesen borokat és söröket is lehet venni.

Augusztus 2. és 5. között nyári fesztivált tartanak kitelepülő éttermekkel és zenével a palota előtti téren. Az esemény kiöltözősebb, elegánsabb, mint egy átlagos feszivál. De a hangulatot is igyekeznek megteremteni ehhez, például különleges díszkivilágítással.

Augusztus 29. és szeptember 9. között tartják a város hagyományos borfesztiválját, a Stuttgarter Weindorf nevű eseményt. Ilyenkor a Schiller-szobrot körülvevő teret elfoglalják a württembergi borrégió termelői, és közel két héten keresztül kínálják a borokat 125 standon. Az idei évben több mint ötszáz bort lehet majd kóstolni. Mellé a régió ételkülönlegességeit, például sajtos nudlit (Käsepätzle) és töltött tésztát (Maultasche) lehet majd vásárolni.

A Volksfesten hatalmas sátrak várják a látogatókatForrás: www.stuttgart-tourist.de

Szeptember 28. és október 14. között a Cannstatte Wasen harminchét hektáros területén tartják a 173. Cannstatter Volksfest sörfesztivált. Igen, a százhetvenharmadikat! Ráadásul az alapítás még ennél is korábban, pontosan kétszáz éve volt, így idén jubileumi programokkal készülnek a sörrajongók lenyűgözésére Stuttgartban!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek