Utazás a ceyloni tea nyomában

Gondolkodott már rajta, hogy honnan származik és milyen utat jár be a tea, mielőtt a csészéjébe kerül? Tudja, hogy melyik mai országot hívták Ceylonnak? Gondolta volna, hogy vannak, akik vagyonokat fizetnek azért, hogy olyan teát ihassanak, amit nem érintett emberi kéz? Srí Lankán minden teával kapcsolatos kérdésre választ kap.

Srí Lanka a világ negyedik legjelentősebb teaexportőre, ami méretéhez viszonyítva ma is kimagasló teljesítmény, de korábban sokszor volt első is. Pedig a híres ceyloni tea hazája szinte csak véletlenül lett teanagyhatalom.

A teagyárakban most is zömében hagyományos munkafolyamatok szerint dolgozzák fel a kézzel szedett leveleket, az ide látogatóknak ezért egy igazi időutazásban lehet része.

Teaszedők
Galéria: A ceyloni tea nyomában
Fotó: Bloomberg / Europress / Getty

A teaszedés hagyományosan női feladat volt, továbbra is nők – és európai értelemben véve még gyereknek számító lányok – végzik ezt a kemény munkát. Ha egyszer látjuk őket és azokat a társaikat, akik a feldolgozó üzemekben dolgoznak, egy egyszerű csésze teára is máshogy fogunk nézni — függetlenül attól, hogy az Srí Lankáról, vagy a világ más szegletéből származik.

A legtöbb tea, ami eljut hozzánk, egyébként is a világ különböző részeiről összegyűjtött teák keveréke, teafilter esetén ráadásul a legsilányabb minőségű részekről van szó. De akinek egyszer alkalma nyílik Srí Lankán teákat kóstolni, annak olyan élményekben lehet része, amilyenben eddig legfeljebb akkor volt, ha előkelőségeknél vendégeskedett.

Itt egy-egy teagyár kóstolótermében úgy teázhat, hogy közben rálát arra az ültetvényre, ahonnan a csészéje tartalma származik. Ha ez még nem lenne elég, olyan teákhoz is hozzájuthat, amit korábban csak a királyi udvar számára készítettek, és a világ egyik legdrágább teáját, a Virgin White Tea-t is megtalálja itt.

Hogyan került a tea Srí Lankára?

A hollandok, amikor a sziget még az ő gyarmati birodalmuk része volt, leginkább a fahéjtermesztést igyekeztek elterjeszteni. Az angolok ezt nem találták elég jövedelmezőnek, így a brit uralom alatt már a kávéültetvények kerültek túlsúlyba. Egészen az 1870-es évekig, amikor a kávérozsdának is hívott gombás megbetegedés járványszerűen terjedni kezdett, és tönkretette az ültetvényeket. Ekkor terelődött a figyelem a teára.

Az első teacserje még 1824-ben, Kínából érkezett a szigetre, egy botanikus kertbe. Tanulmányozták, érkeztek mellé egyéb fajták Indiából is, de kereskedelmi célú termesztéséről még szó sem volt sokáig. Az első ültetvényt 1867-ben alapították, Kandyben.

Kandy és Buddha foga

Kandy a sziget középső részén helyezkedik el. Mikor a sziget partvidéke már túl volt a portugál, a holland és az angol gyarmatosítók jövés-menésén, Kandy még mindig, egészen 1815-ig meg tudta védeni függetlenségét. Itt őrizték Buddha fogát, és úgy tartották, hogy akié a fog, azé a hatalom. A Szent fogereklye temploma ma is fontos buddhista zarándokhely.

A máig ismert márkaként fennmaradt Lipton névadója, Sir Thomas Lipton először 1890-ben vetette bele magát a ceyloni teakereskedelembe. Még abban az évben megépítette a teafeldolgozóját Haputale mellett. Ma – többszöri tulajdonosváltás után – ez az üzem Dambatenne néven működik, és a legtöbb munkafolyamathoz még most is az eredeti gépeket használják. A közelben található a híres előd kedvenc kilátója, a Lipton's Seat, ahonnan rálátni az ültetvényeire, sőt szép időben akár a tengerig is.

Mi történik, mire a tea a doboza kerül?

A teacserjék hűvös és csapadékos időjárási viszonyok között maradnak csak meg, ezért kizárólag az ország középső, magaslati része alkalmas a termesztésre. Itt viszont adott az évi legalább 100-125 centiméter csapadék és a tengerszint feletti 2100 méteres magasság is. Minél magasabban van egy ültetvény, annál jobb minőségű teát ad. Egész évben odafigyelést igényel, a legnagyobb munka pedig maga a szedés, amit a mai napig kizárólag kézzel végeznek.

Nagyban befolyásolja a végtermék minőségét, hogy milyen gyorsan kezdik meg a leszedett tealevek feldolgozását, ezért a legtöbb tulajdonos az ültetvényre építtette a feldolgozó üzemét is. Ezek jellemzően többemeletes épületek voltak. A frissen szedett leveleket a legfelső emeletre vitték, ahol lemérték és átválogatták őket, majd elkezdődött egy hosszú – szárításból, sodrásból és fermentálásból álló – folyamat, amely végén a tea szigorú szempontok szerinti osztályozás után különböző zsákokba kerül, és elindul a viszonteladók felé, hogy végül egy szupermarketben a kosarunkba kerüljön.

Nuwara Eliya
Galéria: A ceyloni tea nyomában
Fotó: Dea / C. Rives / Europress / Getty

Srí Lankán a teavásárlás és teaivás egy sokkal személyesebb élmény: látjuk az ültetvényt, találkozunk azokkal, akik itt dolgoznak, és számos feldolgozóüzemben van lehetőség végigjárni a feldolgozás folyamatát is. Utána pedig megkóstolhatunk egy olyan teát, ami garantáltan nem a világ különböző pontjairól származó keverék, hanem a minket körbevevő terület terménye.

Luxusteák

Aki még különlegesebb teákra vágyik, olyan speciális kategóriákkal is találkozhat Srí Lankán, mint amilyen a Virgin White Tea. A feldolgozásuk során minimális beavatkozáson áteső – nem fermentált, csak szárított – fehér teák amúgy is drágábbak, mint a fekete teák, a virgin white pedig még ezeknek is a királynője. Eredetileg Kínából származik a különleges eljárás, a császár számára szedték és szárították így a teát, ma pedig a luxusfogyasztók igényeit szolgálják ki vele. A lényeg, hogy a tea úgy jusson el a cserjétől a császárig, hogy ember nem érintette azt. Ehhez aranyollóval vágták le a leveleket, és aranytálba gyűjtötték őket. Ma az arany már nem elvárás, de továbbra sem érhet senki puszta kézzel a tealevelekhez a feldolgozás során.

A cikk szerzője a Jetwing utazási iroda és a Turkish Airlines sajtóútján vett részt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek