Tíz hazai borászat, amihez álomszép hotel is tartozik

A hazai borászatokhoz tartozó legszebb szálláshelyek, a hipermodern minimál dizájntól a kastélyszállóig.

 Múlt héten megnéztük magunknak a március elején megnyílt Kristinus Vinotelt – az új borhotel apropóján pedig összeszedtük a legszebb hazai, borászatok tulajdonában lévő szálláshelyeket.

Szőlő garantáltan lesz a közelben ezeken a szálláshelyeken (a kép a Kristinus Borbirtok dűlőit ábrázolja)
Galéria: A legszebb hazai borhotelek
(Fotó: Kristinus Borbirtok)

 Fontos: csak a borászatokkal egy épületben, vagy azok közelében működő, nevüket viselő, kisebb méretű hotelekre koncentráltunk. Azok a szállodák ezúttal kimaradnak a válogatásból, amik azért hívják magukat borhotelnek, mert borvidéken találhatók, és borkóstolókat szerveznek, vagy éppen vinoterápiás kezeléseket kínálnak.

 

Kristinus Vinotel, Kéthely

 

A Kristinus Borbirtok – mely a korábbi, szintén osztrák tulajdonú Ax&Ax borászatból jött létre – bázisa a Somogy megyei Kéthelyen, a díszszilvákkal végigültetett főutca végén magasodik. Komoly borbirodalmat találunk a Balatontól nem messze fekvő kis településen: a borászati üzemen és pincén kívül van benne minőségi fogásokat kínáló, fine dining hangulatú étterem, rendezvénytermek, szabadtéri színpad, tíz, letisztult dizájnú franciaágyas hotelszoba és még egy bormozi is.

Galéria: A legszebb hazai borhotelekFotó: Kristinus Borbirtok

 Utóbbi állítólag az egész világon egyedülálló. Lényege, hogy a mozizás mellé (minden nap más filmet vetítenek, a műsor hetente változik, a jegy 690 forintba kerül) popcorn helyett grissinit és mártogatósokat ehetünk (690 forint adagonként) és a borászat tételeit kóstolgathatjuk (300 forinttól indulnak a decinkénti árak). A borhotel nagyon szimpatikus célkitűzése, hogy a vendégekkel megismertesse a környező vidéket is. Sok más szállodával ellentétben nem akarják a náluk megszállókat állandóan az épületben tartani, ellenben ingyenes transzfert szerveznek, programokat ajánlanak.

Szóval miután megkóstoltuk a borokat – Budapesten jelenleg a Costesben vagy a Borbíróságban lehet hozzájuk jutni –, ettünk és moziztunk egy jót, mehetünk nordic walkingolni, bringázni, gyógyfürdőzni vagy akár golfozni. A borászat dűlőibe is érdemes egy rövid kirándulást tenni, barátságos kis kápolna és nagyon szép balatoni panoráma várja az ide érkezőket.

 

Liszkay Borkúria, Monoszló

 

Aki a déli part helyett inkább az északira, a letisztult, néha kicsit rideg dizájn helyett otthonos, mediterrán hangulatra vágyik, annak a Liszkay birtok egészen biztosan tetszeni fog Monoszlón. A toszkán vidéket idéző tájra néző terasz és szabadtéri medence, ízlésesen berendezett vendégszobák, szauna és borospince várja a látogatókat.

Galéria: A legszebb hazai borhotelekFotó: Liszkay Borkúria

 A szobákat és lakosztályokat külön-külön is ki lehet venni, de ha úgy tartja kedvünk – és a pénztárcánk is megengedi – minimum hét éjszakára a komplett birtokot is kibérelhetjük, privát séfestül.

 

Konyári Vendégház, Balatonlelle

 

A rozéjáról híres balatonlellei Konyári Pincészetnél is megszállhatunk: itt egy rusztikus, kétszintes villában három apartmant találunk franciaággyal, teljesen felszerelt konyhával, a hűtőben behűtött Konyári borokkal. A teraszról a Balatonra és a környező szőlőkre nyílik szép kilátás. Borkóstolással, piknikezéssel, strandolással múlathatjuk itt az időt.

Galéria: A legszebb hazai borhotelekFotó: Konyári Pincészet

 Kreinbacher Birtok, Somlóvásárhely

 

Aki a Balatonnál kevésbé felkapott helyen képzeli el a borturistáskodást, annak a 2015-ben megnyílt Kreinbacher Birtokon a helye a Somló-hegy lábánál. Szupermenő, dizájnos, panorámás kóstolótér, bor- és pezsgőkészítés ihlette szobák találhatók itt.

Kreinbacher
Galéria: A legszebb hazai borhotelek
(Fotó: Juhász Bogi / Kreinbacher Birtok)

 Természetesen itt is bepillanthatunk a kulisszák mögé az üzemlátogatás során, és miután kigyúrtuk magunkat a bor- és pezsgőkészítés munkafolyamataiból, még a díjnyertes tételek is jobban esnek majd. Kóstoló után pedig irány a szőlő, ahol idilli présházak és drámai bazaltorgonák mellett visz az út.

 

Crocus Gere Bor Hotel, Villány

 

A Crocus Gere Bor Hotel Villány központjában, a patinás pincesoron helyezkedik el - maga a Gere Attila borászat egyébként egy kicsit odébb, Villány szélén, a Szársomlyó hegy irányába indulva található. A szálló vendégei meghatározott időben természetesen a borászatban is körülnézhetnek.

Crocus Gere
Galéria: A legszebb hazai borhotelek
(Fotó: Crocus Gere Bor Hotel Wine Spa)

 De a hotelben is bőven van mit csinálni: szép és kényelmes szobák, bensőséges hangulatú wellness részleg, vinoterápiás kezelések, a Mandula étteremben pedig mennyei vacsorák várják itt a vendégeket. Ha körbejárnánk a környéket, túrakerékpárt bérelhetünk a recepción.

 

Ermitage Bock Hotel, Villány

 

Szintén Villányban, de a központi pincesortól egy kicsit távolabb, egy mellékutcában található az Ermitage Bock Hotel. A szálloda itt nem különül el a borászattól: a recepciónak és kóstolótérnek helyet adó helyiségből közvetlenül a pincébe vezet az egyik ajtó. Egy pincelátogatásra feltétlen nevezzenek be: a föld alatti boltíves, különleges akusztikájú rendezvényterem az egyik legszebb, amit valaha láttunk. A hotelhez egy jó étterem (Bock Óbor) és wellness részleg is tartozik.

Bock pince, Villány
Galéria: A legszebb hazai borhotelek
(Fotó: Bergics Balázs / Bock Bor)

 

Hotel Merops Mészáros, Szekszárd

 

Szekszárd központjában a Mészáros Borház tőszomszédságában áll a borászat szállodája. A négycsillagos hotelben elegáns szobák, rendezvényterem, kis alapterületű wellness részleg van. A borkóstolás mellett a városnézésre és kirándulásra is érdemes időt szánni, ha itt szállunk meg.

Galéria: A legszebb hazai borhotelekFotó: Hotel Merops Mészáros

 

Hilltop Borhotel, Neszmély

 

Komárom és Esztergom között félúton, Neszmélyen található a Hilltop borhotelje. Gyönyörű panoráma, nyolc darab, kétágyas, egyszerű, barátságos szoba és a gondozott parkban egy feszített víztükrű, kültéri medence várja a vendégeket.

Galéria: A legszebb hazai borhotelekFotó: Hilltop Borhotel

 

AÉS Borterasz, Borkemping és Venyige Spa, Eger

 

Egerben, az Almagyar-Érseki szőlőbirtokon található a dizájnos AÉS Borterasz, Borkemping és Venyige Spa. A birtok, és a Média építészeti díjával is kitüntetett szállás- és vendéglátóhely Csutorás Ferenc borász, Mészáros Péter grafikus és Csernus Imre pszichiáter közös szerelemgyereke. A kempingben sátorban, lakóautóban és stílusos kisházban is lehet aludni, a szálláshelyek mellett borterasz és kültéri medence is van.

AÉS Borterasz, Borkemping és Venyige Spa, Eger
Galéria: A legszebb hazai borhotelek
(Fotó: Lukacs David / Lelkifröccs)

 

Gróf Degenfeld Kastélyszálló, Tarcal

 

A Degenfeld család szőlőbirtokán álló egykori vincellériskola épületét 2003-ban alakították át négycsillagos kastélyszállóvá. A szobákat antik bútorokkal és velencei csillárokkal rendezték be, az összhatás nagyon elegáns, főúri pompát sugárzó.

Gróf Degenfeld Kastélyszálló
Galéria: A legszebb hazai borhotelek
(Fotó: Degenfeld Kastélyszálló)

 A szálloda árnyas kertjében feszített víztükrű medence található. Az épület alatt húzódik a család borospincéje, mögötte pedig a szőlőbirtok. Kirándulni a 250 éves Terézia kápolnához vezető tanösvényen érdemes.

A kedvence pont kimaradt? Írja meg nekünk kommentben, vagy az olvir@travelo.hu-ra, szeretünk új helyeket megismerni!

 

Újabb cikkünk ebben a témában:

 

Két somlói pezsgő is aranyat nyert az idei pezsgő-vébén - 2016.07.07.Harmadik alkalommal rendezték meg a nemzetközi Champagne és Pezsgő Világbajnokságot, amelyen két aranyérmet kaptak a Kreinbacher Birtok somlói furmint pezsgői, a Prestige Brut és a Brut Classic 2011 Magnum.

Villány a boron túl: Gördülő Dűlők közt túrázhat - 2017.06.17.És még a fürdőruhára is szükség lesz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek