Két somlói pezsgő is aranyat nyert az idei pezsgő-vébén

Harmadik alkalommal rendezték meg a nemzetközi Champagne és Pezsgő Világbajnokságot, amelyen két aranyérmet kaptak a Kreinbacher Birtok somlói furmint pezsgői.

 

A nemzetközi Champagne és Pezsgő Világbajnokság (CSWWC) zsűrijében az esemény kitalálója Tom Stevenson szakíró, és egy hazai Champagne szakértő, Márkus György is pontozott. A mezőnyt országonként, régiónként és stílusonként értékelték, díjat kizárólag a bírák egyhangú döntése esetén ítéltek oda.

Fotó: Kreinbacher Birtok

 A vb-re idén minden eddiginél több pezsgőt neveztek Champagne-ból és a világ legtávolabbi pontjairól, összesen 16 ország pezsgői nyertek arany- vagy ezüstérmet, köztük hazánk is. A vakkóstolás és pontozás két teljes héten át zajlott Kentben. Az arany- és ezüstérmek teljes listáját a CSWWC weboldalán lehet megnézni.

Két arany a somlói tradicionális pezsgőnek

A somlói Kreinbacher Birtok második alkalommal vett részt a megmérettetésen, hazai tradicionális pezsgőt most először díjaztak aranyéremmel a CSWWC-n. Ráadásul egyből kettőt is. Az egyik aranyérmes a Prestige Brut 100 % furmint pezsgő, a másik pedig a Brut Classic magnum, amely több mint 3 évig érlelődött és a pezsgő a nagyobb palack miatt frissebb, gazdagabb aromájú. Somlón egyébként minden pezsgőt Méthode Traditionnelle módszerrel, palackban erjesztve és érlelve készítenek, legalább 18-22 hónap seprőn tartással.

De sikeresen szerepelt a Kreinbacher Birtok forgalmazásában elérhető két champagne-ház is. A Charles Heidsieck összes beküldött tétele aranyérmet kapott: a Brut Réserve, a Rosé Réserve, a Rosé Millésime 2006 és egy 1989-es Brut Jeroboam is. A Piper-Heidsieck háztól pedig az Essentiel Cuvée Brut és a Rare Millésime 2002 champagne aranyérmet, a 2006 Vintage Brut ezüstöt gyűjtött be. Ezek a champagne-ok több száz év tradíciót és a házra jellemző, emblematikus stílust képviselnek, de a hazai választékban még újdonságnak számítanak. A nagyközönség előtt a Gourmet Fesztiválon mutatkoztak be, azóta több szaküzletben és neves étteremben is elérhetőek - olvasható a közleményben.

Fény-árnyék hatás a pincében Galéria: Mit tanít egy nap a Somló-hegyenFotó: Kreinbacher Birtok

 A Kreinbacher pincészet meghívására tavaly mi is eltöltöttünk egy napot a Somló-hegyen, olvassák el hogy mit tudtunk meg a pezsgőkészítés lélektanáról.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Szeptemberben 16 somlói pincében ünnepelheti a juhfarkat - 2016.08.31.

Szeptember 24-én egy hatalmas sétáló kóstolón mutatják be az elmúlt évek legjobb juhfarkjait a Somlói Juhfark Ünnepen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek