Ronda, de finom: több ezer süllőt sütnek meg Szigligeten a hétvégén

Október 23-án startol a Balaton egyik legnépszerűbb őszi gasztronómiai eseménye, a Szigligeti Süllőfesztivál. Bár a főszerepben továbbra is a magyar konyha egyik kedvenc hala lesz, a három napos rendezvényen kézműves vásárral, gyerekprogramokkal is készülnek a szervezők, és természetesen a helyi borászok is megmutatják, mit érdemes inni a nem túl szép, de annál finomabb süllőhöz.

Amíg a halakra várnak - mert sorokra valószínűleg számítani kell - népzenei és jazzkoncertek, vásári komédia, interaktív gyerekműsorok szórakoztatják a vendégeket, szombat este pedig a Pannonia Allstars Ska Orchestra gondoskodik a hatalmas buliról. A program továbbra is ingyenes.

Fotó: Szigligeti Süllőfesztivál

 A süllő egyébként a Wikipedia szerint a Brit-szigetektől egészen Oroszország középső részéig honos hal. Nagyobb példányait fogasnak hívjuk. "Magyarországon a nagyobb folyókban és tavakban is előfordul ez a kiváló sporthal, mely a halász- és horgászzsákmányt érintően is jelentős. A nem túlságosan gyors folyószakaszokon, a jó oxigénellátottságú, szennyezésektől mentes állóvizekben érzi jól magát. Jól alkalmazkodik a sókoncentráció változásához, így félsós, torkolat közeli tengeröblökben is megél. Magyarországon a legértékesebb és legkeresettebb halak egyike, szálka nélküli húsa miatt.

Ha felfedezné a környéket, az őszi Balatonról szóló cikkünkben talál érdekes tippeket, és ha már Szigligetig eljött, érdemes ellátogatni a Szent György-hegy lábánál fekvő, kevésbé felkapott kis faluba, Kisapátira is. Itt a környékbeli borászok és vendéglátósok október 23-án egy különleges, szabadtéri hamburgerpartival ünneplik a hosszú hétvégét a Búzalelke Pékesség előtt.

A Szigligeti Süllőfesztivált először 2006 őszén rendezte meg a Szigligeti Turisztikai Egyesület, hogy meghosszabbítása a turisztikai szezont, és a Szigligetre látogatóknak színvonalas, programokkal dúsított hétvégi kikapcsolódást biztosítson.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek