6 boros élmény, amit még az ősszel ki kell próbálni

Bár most éppen nem úgy néz ki, októberben lesz még gyönyörű, napsütéses idő. Pont olyan, ami tökéletes hátteret ad egy (esetleg két, három...) pohár bor elkortyolgatásához egy szép borteraszon, vagy egy utolsó nagy szabadtéri mókának még a ködös november beköszönte előtt.

Lassan itt a vége a szeptembernek, vele együtt pedig az őszi, boros programokkal foglalkozó tematikus hónapunknak is. Sorozatunkban ajánlottunk közelebbi és távolabbi borfesztiválokat, szebbnél szebb őszi kirándulóhelyeket, utánajártunk a vinoterápia mibenlétének, felderítettük a legcsábítóbb toszkán kisvárosokat, és még alkoholmentes programokat is javasoltunk a nem iszogatási céllal borvidékre érkezőknek. Utolsó, témától búcsúzó cikkünkben azt járjuk körül, mi mindent lehet csinálni még októberben a hazai borászatok környékén.

Kóstolással egybekötött pincelátogatás

A legfontosabb tevékenység egy borvidéken nem lehet más, mint a kóstolás. A legtöbb helyen nem csak inni lehet, részt vehetünk egy-egy tartalmasabb pincetúrán is. A borászok többsége vagy egy alkalmazottjuk mindig szívesen körbe vezetik látogatóikat a hordók között. Bár már itt-ott vannak borászatok, ahol lehet fix nyitva tartással számolni, mi azt javasoljuk, menjenek biztosra, és jelentkezzenek be előre a látogatásra és kóstolásra. Mutatjuk a kedvenc helyeinket:

Pincetúra Vylyanéknál
Galéria: 6 boros élmény, amit még az ősszel ki kell próbálni
Fotó: Vylyan Pincészet

Ha budapestiként nem akar messzire utazni a kóstolásért, de szereti a békés, falusi környezet, no meg a szőlők látványát, akkor irány Etyek! Kelenföldről egy félórás buszozással könnyen elérhető, de ha kocsival megyünk, és a sofőr sem tudja megállni az iszogatást, innen még a pótsofőr-szolgálat sem kér horror összeget a hazavitelért. Az Etyeki Kúria modern épületénél vinotékát és hangulatos teraszt is találunk – erősen reméljük, hogy lesz még olyan idő ősszel, hogy a napsütésben lehessen itt kortyolgatni.

Ha azonban inkább Egerbe húz a szívük, mi azt javasoljuk, egy egész hétvégét töltsenek el itt. Több remek borászat – a mi kedvenceink a Gál Tibor, a Bolyki, és az egerszalóki Szt. Andrea – várja, hogy végiglátogassák. Az iszogatás mellett érdemes a megújult egri belvárost is felfedezni. Tokaj-Hegyalján a legbájosabb településnek Mádot tartjuk, ezért ha inkább ezen a környéken látogatnának el valahová még idén ősszel, akkor a Szent Tamás pincészetet ajánljuk figyelmükbe. Kóstoló után pedig nincs is jobb hely egy jó ebédre vagy szép vacsorára, mint a Gusteau.

Sokszor kifejeztük már rajongásunkat az őszi Balaton iránt, így a magyar tenger sem maradhat ki az ajánlataink közül. Nemrégiben akkora szerencsénk volt, hogy pont szüretkor látogattunk el a dél-balatoni Bujdosó Pincészethez. Mind a szőlőben, mind a borászati üzemben, és a balatonszemesi kóstolóhelyiségükben is nagyon szívélyesen láttak vendégül minket. És hogy mit érdemes náluk kóstolni? Kezdésként a pincészet nagyon könnyű, alacsony – tíz százalék körüli – alkoholtartalmú fehér habzóborát, a Frisseccót. A testes, fűszeres vörösborok rajongói azonban feltétlenül kóstolják meg a 2011-es Katamaránt és a 2013-as Cirkálót. A borászatnak két kóstolóhelye is van: az egyik maga a balatonlellei birtok, a másik a pincészet balatonszemesi vinotékája. Utóbbi helyen vacsorát is tudnak a borok mellé biztosítani - ha ezzel élni szeretnénk, előre be kell jelentkezni.

Szüret a Bujdosó Pincészet birtokán Galéria: 6 boros élmény, amit még az ősszel ki kell próbálniFotó: mimi / Travelo

Idén ősszel még egy hely van, ahová biztosan ellátogatunk borturistaként: ez Villány. A Vylyan, a Gere Attila, a Sauska és a Bock pincéket tutira végigjárjuk – október közepén érkezik majd az élménybeszámoló. Aki pedig a borkóstolót is csak úgy élvezi, ha az egész családjával vehet részt rajta, a palkonyai Mokos pincészetet ajánljuk jó szívvel. Itt ugyanis olyan kóstolóra is be lehet nevezni, ahol a kiskorúak különböző, száz százalékos gyümölcslevekkel a poharukban utánozhatják a felnőtteket.

Cuvée készítés és élményszüretelés

Aki pedig egy kicsit még közelebb akarja magát érezni a borászok világához, az látogasson el egy olyan pincészetbe, ahol borházasítás is szerepel a programkínálatban. Mi két éve Egerben, a Demeter pincészetnél vettünk részt egy ilyenen, és maradandó élménynek bizonyult: "öt-hat fős csapatokban bikavért kellett házasítanunk három 2009-es tételből: egy kékfrankosból, egy cabernet francból és egy merlotból. A mi csapatunknak annyira jól sikerült a feladat, hogy még a bortechnológus is elismerte, karakterében egészen hasonlít a Demeter pincészet boraira. Persze a feladat lényege nem ez volt, hanem hogy megismerkedjünk a különböző borokkal, megízlelgessük őket, és elcsodálkozzunk, hányféle ízt tudunk létrehozni ugyanannak a három bornak a különböző arányú összeöntögetésével. Nagyon izgalmas volt, próbálják ki, akár otthon is!" – írtuk 2013-ban.

Zajlik a szüret
Galéria: 6 boros élmény, amit még az ősszel ki kell próbálni
Fotó: Kovács Krisztina / Indafotó

Hasonló élményben lehet része a badacsonyi Istvándy Borműhelybe látogatóknak. "Először is különféle illatmintákat kell felismerni, aztán meg kell kóstolni a cuvée alapjául szolgáló borokat - egy muskotályt, egy olaszrizlinget és egy félszáraz szürkebarátot. Aztán újra, egészen addig, amíg ki nem találjuk, mik legyenek az arányok. Ha elkészült a nagy mű, a palackozást is nekünk kell elvégezni egy dugózó szerkezettel, és nem marad más, mint egy retró írógéppel címkét készíteni a saját borunknak" – írta tavaly a programról az I love Balaton blog. Szerintünk zseniálisan hangzik, menjenek és próbálják ki.

A házasítás előtt azonban még becsatlakozna a borkészítés folyamatába is? Megértjük. A már emlegetett palkonyai Mokos pincénél például élményszüreten lehet részt venni, mustpréseléssel, paraszttálas ebéddel és traktorral - pont úgy, ahogy kell.

Kirándulás

Rendszeres olvasóink már tudják, milyen bensőséges viszonyt ápolunk a dűlőtúra intézményével. Nincs is jobb, mint a túra közben pihenőképp a szőlőben, kockás pléden piknikezni a simogató októberi napsütésben.

A kirándulásra csábító Somló
Galéria: 6 boros élmény, amit még az ősszel ki kell próbálni
Fotó: Kreinbacher Birtok

Mádon két pohár bor közt a Szent Tamás birtokot, Somló-hegyen a Kreinbacher Birtok szőlőit lehet bejárni, Villányban a Szársomlyót lehet megmászni, vagy éppen a siklósi várig tekerni. Máris jobban esik a következő kóstoló! Lustábbaknak pedig a soproni kékfrankos-expresszt, vagy az Almagyar-Érseki Birtok dzsipes dűlőtúráját javasoljuk.

Vinoterápia

Ahogy közelednek a hideg, ködös napok, úgy válik csábítóbbá egy jó kis wellness hétvége gondolata. Hát még akkor, ha megtudja az ember, hogy egyre több helyen élvezheti a lazító kádfürdőt, a frissítő masszázst vagy a szépítő arckezelést a szőlő és a bor jótékony hatásaival együtt.

Galéria: Szüreti napok
Galéria: 6 boros élmény, amit még az ősszel ki kell próbálni
Fotó: Crocus Gere Bor Hotel & Resort - Villány

A vinoterápiáról itt írtunk bővebben, kipróbálni többek között a tarcali Andrássy Rezidencián, a villányi Crocus Gere borhotelben, valamint a vonyarcvashegyi Zenit Hotelben lehet.

Várják az őszi Komplex Gere Borélmények!

Szeretettel invitálunk minden kedves borkedvelőt Villányba, egy kis borvidéki kalandozásra. Nagyszerű pihenési helyszínt kínál Gere Attila, neves villányi borász 4 csillagos családi bor és wellness szállodája, a Crocus Gere Bor Hotel & Resort. Az étterem és wellness szolgáltatásai is a saját termesztésű bio szőlőre, szőlőmagra és borra épülnek. (X)

Fesztiválok és szüreti napok

Bár a legnagyobb boros rendezvények szeptember folyamán lezajlottak, azért maradt még buli októberre is. Október 2. és 4. között például Villányban Vörösbor Fesztivált tartanak, Tapolcán Pisztráng és Borfesztivál lesz, és a Tokaj-Hegyaljai Szüreti Napok is erre a hétvégére esik. Október 9. és 11. között Vácott Bor- és Pálinkaünnepet tartanak, az őszi boros rendezvények sorát pedig november 5. és 8. között a Márton-napi Borfesztivál zárja a budapesti Gellért Hotelben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek