Öt menő európai fesztivál, ha unja a magyar borokat

Bármennyire is szeretjük a hazai borfesztek hangulatát, óhatatlanul elérkezik egy pont, amikor valami újra vágyunk és már nem érjük be a szokásos szüreti programokkal. Ha ön is hasonlóképp van ezzel, csemegézzen az alábbi fesztiválok közül, biztosan lesz olyan, ami leveszi majd a lábáról! Íme az öt legérdekesebb európai borfesztivál Párizstól Toszkánáig.

Ha legalább egy fesztivált felvesz a listájára az alábbiak közül, garantáljuk, hogy az ismerősei sárgulni fognak az irigységtől. Hiszen nincs is menőbb, mikor akkor utazni el külföldre, amikor már mindenki más túl van a nyaralásán!

Rassegna del Chianti Classico – szeptember 10-13.

Ön is imádja Toszkánát? Mi minden alkalommal legszívesebben azonnal visszafordulnánk, amikor el kell hagynunk ezt a mesés tájat. Ha szereti a last minute utakat, akkor semmiképp se hagyja ki Greve in Chiantit, ahol szeptember 10. és 13. között rendezik az ősi bortermelő vidék hagyományos szüreti fesztiválját. Mondanunk sem kell, hogy az alaphangulatról gondoskodik majd az olasz vendégszeretet, ezt a jobbnál jobb borok már csak megfejelik. A chianti egyébként több szőlőfajta, a sangiovese, a canaiolo, kevés trebbiano és malvázia – illetve időnként nagyon kevés cabernet sauvignon és merlot – házasításával készül.

Greve in Chianti
Galéria: Öt menő európai fesztivál, ha unja a magyar borokat
Fotó: http://www.greve-in-chianti.com/

 A fesztiválon ennek a művészi keveredéssel létrejött bornak a különféle változatival ismerkedhetünk meg. A szervezők ráadásul a belépővel is arra sarkallják a látogatókat, hogy minél többféle chiantit próbáljanak ki. Beugró-gyanánt ugyanis csak egy kóstolópoharat kell megvennünk, amibe aztán nyolcféle bort kérhetünk ingyen a standoknál. Ha megjött a kedve egy borozgatós toszkán hétvégéhez, a fesztivál részleteit itt találja.

Weinwanderwegfest – szeptember 19.

Ha nemcsak a borokért van oda, hanem szereti felfedezni a bortermelő vidékeket is, a németországi Nahe-régió túrázós borfesztjét önnek találták ki. Ha nincs ideje egy egész hétvégére elutazni, ez a fesztivál tökéletes választás lehet, ugyanis az egész nem tart tovább egyetlen napnál.

Ezalatt azonban Bad Sobernheimtől Nußbaumon, Monzingenen és Weileren át egészen Martinsteinig bebarangolhatja a borvidéket, és az útba eső pincészetek legkiválóbb borait kóstolhatja végig, miközben a borászok a vidék történetéről és a különböző borfélékről mesélnek. Ha ez még önmagában nem lenne elég ok a csomagolásra, a látvány, ami a szőlőben fogadja majd, biztos, hogy meggyőzi. Szeretne többet megtudni a szeptember 19-i fesztiválról? Kattintson ide!

Fiestas de la Vendimia – szeptember 20-26.

Ha inkább a mediterrán térségnél maradna, és az olasz boroknál már csak a spanyolokat kedveli jobban, szeptember harmadik hetén Logroñóban a helye! A város Spanyolország legismertebb borvidékén, a Rioján fekszik, melynek változatos klímája évről évre elképesztő terméssel ajándékozza meg a helyieket, és persze a borrajongó turistákat is.

Fiesta de Vendimia
Galéria: Öt menő európai fesztivál, ha unja a magyar borokat
Fotó: Irekia / flickr

 A környékbeliek San Mateo napján felajánlják az új termést Rioja védőszentjének, a valvanerai Szűzanyának, és ezzel veszi kezdetét a hat napon át tartó szüreti vigasság. A szőlőtaposástól a táncmulatságig minden a régmúlt időket idézi vissza, de lesz tűzijáték, utcazene, színházi előadások, és különféle sportprogramok is. Ha ön is szívesen megkóstolná La Rioja híresen testes vörösborait, és gyönyörködne Észak-Spanyolország vad tájaiban, kattintson ide a további részletekért.

Fête des vendanges de Montmartre – október 7-11.

Szeretné igazán nagyviláginak érezni magát? Akkor október 7. és 11. között irány Párizs, ahol a Montmartre domboldalán kortyolgathat jobbnál jobb borokat, miközben a franciák fővárosa szó szerint a lábai előtt hever. A Montmartre-ot egyébként sokkal többen ismerik híres lakóiról, mint nagyívű boros múltjáról, és ez nem is véletlen. Az itteni fesztivál borait ugyanis a megszokottól eltérően nem egy impozáns borvidék, hanem mindössze néhány szőlőtőke, és egy régi présház adja.

Szőlőtőkék a Montmartre oldalában
Galéria: Öt menő európai fesztivál, ha unja a magyar borokat
Fotó: Son of Groucho / flickr

 A szűk, kacskaringós utcák, ahol egykor Picasso, Van Gogh, Dalí és Monet járt nap mint nap, ilyenkor megtelnek borospoharakkal andalgó franciákkal. Ha szeretné megismerni Párizs egy kevésbé ismert arcát is, ne hagyja ki a Montmartre Fesztivált, ahol egy hamisítatlan utcabálon is részt vehet és eredeti francia borkorcsolyákkal kísérheti le a borkülönlegességeket. A fesztiválhoz tartozó Facebook-eseményt itt találja.

Fête du Beaujolais Nouveau – november 19.

Az ősz egyik legjobban várt boros eseménye minden évben az újbor ünnepe, amelyet az itthoni néphagyomány Márton napjához, azaz november 11-hez köt. Burgundiában azonban november 19-én ünneplik az újbort, egészen pontosan a déli Beaujolais-ról érkező beaujolais nouveaut. Itt az újbort egy különleges eljárással készítik, melynek lényege, hogy a gamay nevű kékszőlő a szüretelés után bogyózás és zúzás nélkül kerül a szénsavval és erjesztővel töltött tartályba, ahol a gyors erjedésnek köszönhetően megőrzi a zamatát és az illatát, és kevesebb lesz benne a csersav is. A tartályból kikerülve a sajtolás után az utolsó lépcső az erjesztőkád, itt ér véget az erjedés, és innen kerül ki az újbor a polcokra.

A beaujolais nouveau bemutatása
Galéria: Öt menő európai fesztivál, ha unja a magyar borokat
Fotó: Alexander Roth-Grisard / Europress / Getty

 Az újbor ünnepe a legnagyobb felhajtást persze a névadó Beaujeu településen kapja, ahol minden évben öt napon át tartó parádét tartanak. Az újbort november 19-én, éjfélkor mutatják be a nagyközönségnek, de a fesztivál kísérőprogramjai már előző délután elkezdődnek. A lufieregetéstől a templomi koncerteken át a kabaréestekig a legkülönbözőbb programokon vehetünk részt. De a legjobb persze az a pillanat, amikor az egyik helyi vendéglőbe beülve rendelhetünk egy pohár beaujolais nouveaut és mellé egy külön erre a napra összeállított, különleges francia menüt, miközben a háttérben halk sanzon szól. Ha ön is megkóstolná a burgundiai újbort, itt olvashat tovább a részletekről.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek