Egyéjszakás kalandot ígérnek a Somló hegyi pincék

  Egyszerre harangozó kápolnák, boros pincék előtt pattogó tábortüzek, koncertek, vártúrák és fényfestés - ez csak néhány az idei Somlói Éjszakai Pincetúra programjaiból. Idén a somlói borvidék borosgazdái egészen rendhagyó módon ünneplik meg a mágikus nyári napfordulót.

   

  A Somlói borvidék pincészetei és borosgazdái június 20-án, szombaton rendezik meg a nyári napfordulóhoz kapcsolódó ünnepüket, a Somlói Éjszakai Pincetúrát. A történelmi borvidék legnagyobb közösségi eseménye ezúttal nemcsak az éjszakai túrázóknak ígér maradandó élményeket: a rendezvény a túrák mellett több mint 100 kulturális programot kínál már a kora délelőtti óráktól - olvasható közleményükben.

  Fotó: Somloi.pincetura.hu

  „Az északi népek mondái szerint a nyári napforduló éjszakáján megnyílnak a világok közti kapuk, és ilyenkor szabadon járnak-kelnek a szellemek, manók, koboldok és a tündérek az emberek között. Aligha létezik Magyarországon jobb adottságokkal rendelkező helyszín a szentivánéj mágikus csodáinak megélésére, mint a Somló-hegy, az éjszaka még kísértetiesebbnek tűnő várrommal, a kilátótonyával, és az ilyenkor az egész hegyen felgyúló örömtüzekkel" – mondta Cartwright Éva, a rendezvény főszervezője.

  Somló burger és vártúra napfelkeltében

  A fesztivál programjai reggel tíz órakor kezdődnek, ahol koncertekkel, kiállításokkal, szőlészeti munkák bemutatójával, sportprogramokkal, játékokkal, másfél óránként induló vezetett vártúrákkal, délutáni electro swing party-val, fényfestéssel, gyermekrajzfilm-vetítéssel, gasztronómiai különlegeségekkel, Somló Burgerrel, díjnyertes lángosokkal, kézműves sajtok bemutatójával és grillversennyel várják az érdeklődőket.

  Fotó: Somloi.pincetura.hu

  Az esti programok tíz órakor az évente egyszer, kizárólag ezen a napon egyszerre nyitva lévő kápolnák harangszavára a pincéknél lévő tábortüzek meggyújtásával kezdődnek. Ezt követően minden fény- és hangeszközt maximumra tekernek, hogy elkezdődjön a szentivánéji mulatság. Hajnalban a túrázókkal közös napfelkelte-köszöntőt tartanak a Somló Hegy tetején található kilátó előtti réten. Hajnali ötkor pedig meglepetés programmal készülnek a szervezők, de csak a legkitartóbbak számára - áll a közleményben.

  Ingyen wifi a pincékben

  A pincetúra hivatalos helyszíneinek nyomtatható és online térképe elérhető a rendezvény weboldalán, de a térkép a helyszínen kiosztott programfüzetben is megtalálható majd. A tájékozódást webalapú alkalmazás is segíti. A gyalogosokat a kritikus útkereszteződésekben térképekkel és lámpásokkal ellátott információs pontokon önkéntesek segítik. A pincék többségénél ingyenes wifi áll rendelkezésre a webes nyereményjátékok és a térképalkalmazás használatához.

  Fotó: Somloi.pincetura.hu

  Közlekedés féláron vonattal vagy Bornibusszal

  A rendezvényre való eljutásra és a helyszínek közötti közlekedésre többféle lehetőséget biztosítanak a szervezők. A résztvevőknek szóló 50 %-os MÁV-Start kedvezménynek köszönhetően a rendezvény azok számára is kényelmesen megközelíthető, akik nem foglalnak szállást. A somlóvásárhelyi vasútállomástól reggel 10 órától sötétedésig óránként indul a borvidék emblematikus közlekedési eszköze a Bornibusz, amely a rendezvényben résztvevő pincészetekhez visz. Az egyes helyszínek közötti közlekedést a telefonon is rendelhető és hop on hop off rendszerben is működő kisbuszok segítik, amelyekkel a távolabbi szállásokhoz is eljuthatunk.

  Fizetés okostelefonnal

  A Nagy-Somlói Borvidék országos ismertségű pincészeteinek borai a kereskedelemben széles körben fellelhetők, de az eseményen számos olyan tételt is lehet kóstolni és megvásárolni, amely kizárólag a pincéknél elérhető. A somlói pincék közül csak kevésnél van bankkártyás fizetési lehetőség, ezért készpénz mellett az idén már több helyszínen Barionnal is lehet majd fizetni. Még bővebb információ az esemény oldalán található.

  Figyelmeztetés!
  Termékenységünnepként a nyári napforduló rítusainak egyik központi témája a párválasztás, így az éjszakai, bőséget hozó virrasztás alatt gyakran szövődnek szerelmek. Ugyanakkor a Somló hegy csaknem teljes egészében egy nemzeti park, kevés kiépített turistaúttal. Ezekről letérni kimondottan balesetveszélyes. A somlói kukoricabazalt csúszik, olyan mintha borsószemeken járnánk. A bazaltorgonák szintén erősen mállanak – évente több nagy kőtömb gurul le a hegyoldalon – a Somlói Borok Boltjának udvarán lehet látni a legutolsó ilyen óriás-kőtömböt. Senki ne kísérelje meg a bazaltorgonákra való kimászást – ez életveszélyes!
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!