Videó: Emberre is veszélyes aligátorteknőst fogtak a Balatonban

Egy horgász vette észre, majd emelte ki a Balatonból az emberre is veszélyes, invazív fajnak számító aligátorteknőst. A 20 centiméter hosszú állat Balatonőszöd és Balatonszárszó között  akadt a férfi hálójába.

Nem ez az első aligátorteknős, amit kifogtak a BalatonbólForrás: ZAOL.hu

A tapasztalt horgász a Balatont és a közeli tavat összekötő vizesárokból próbált kishalas hálójával sneciket fogni az esti pecázáshoz, amikor a hálójában egy nagyjából 20 centiméter hosszú aligátorteknőst pillantott meg.

Többször volt már hasonló eset, amikor aligátorteknőst fogtak ki a magyar tengerből. Magyarországon ezeknek az állatoknak illegális a tartásuk, tudományos célból is csak szigorú engedélyekkel lehet tartani.

Az akár 80 centiméteresre is megnövő, harapós aligátorteknős Magyarországon nem őshonos, invazív fajnak számít. Az USA és Kanada területén őshonos állatok mivel nagy tűrőképességgel bírnak, szinte bárhol képesek elszaporodni, és hatalmas károkat okozni a helyi ökoszisztémában.

Az aligátorteknős gond nélkül szétroppant egy dinnyét is a harapásával - illusztrációForrás: shutterstock.com

Ez a példány is egy terráriumból felelőtlenül elengedett teknős lehet, de már jó kezekben van. Pécsi Tibor, a kőröshegyi Teknős Park tulajdonosa és vezetője az állatot elhelyezte a már meglévő hét példány mellé. A szakember azt kéri, ha bárki ráunna a teknősére, semmiképpen ne engedje szabadon, hanem nyugodtan keresse fel őt és gondjaiba veszi az állatot – írja a vg.hu.

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek