Ezek a legjobb balatoni strandok 2023-ban

A Balaton környéki önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) 20. alkalommal hirdetette meg a balatoni strandok versenyét, amelynek díjkiosztóját Csopakon tartották. Idén 43 balatoni strand vállalta a megmérettetést, amelyek közül mind jól teljesített, és elérte a négy- vagy ötcsillagos Kék Hullám Zászló minősítést – írja az MTI.

Forrás: Shutterstock/Krisztian Tefner

Ahogy minden évben, idén is a Kék Hullám Zászlóra felkerülő csillagok egytől ötig terjedő száma mutatta a fürdőhelyek szolgáltatásainak színvonalát, választékát. A minősítés során vizsgálták a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, tisztaságát, a strand akadálymentesítésének szintjét (parkoló, járdák, vizesblokkok, vízbejutás lehetősége), a környezet állapotát (virágosítás, a gyep és meder állapota), a játszóterek minőségét, árnyékoltságát. Figyelembe vették a sportolási lehetőségeket, és pontot értek olyan gyerekbarát szolgáltatások is, mint a pelenkázó, vagy családi öltöző. Vizsgálták a strandi vendéglátóhelyek kínálatát, fontosnak tartva a helyi termékek jelenlétét és az újragondolt, vagy megújított étel-ital választékot.

Hétköznapi idill BalatonmáriafürdőnForrás: Raketir/Shutterstock

A minősítőrendszer egyfajta útmutató a strandüzemeltetőknek, a szempontrendszert minden évben aktualizálják valamivel. Idén például a vízicsúszda, az animáció, és a kölcsönzési lehetőségek meglétére is fókuszáltak a korábbi szempontok mellett.
A minősítési rendszer működésének jubileuma alkalmából idén nem egy abszolút győztest hirdettek, hanem hat olyan strand kapott fődíjat, amely évek óta kiemelkedően szerepel a megmérettetésen.

A jubileumi díjat elnyerők

  • csopaki Községi Strand,
  • balatonfüredi Esterházy Strand és Élményfürdő,
  • gyenesdiási Diási Játékstrand,
  • vonyarcvashegyi Lido Strand,
  • balatonföldvári Keleti Strand,
  • balatonberényi Községi Strand.
Forrás: Shutterstock/Vera Petrunina

A nevező strandok közül 29 ért el ötcsillagos, 14 négycsillagos minősítést. A három, tó körüli vármegye külön is jutalmazta a legjobbjait. A Balatoni Kör Balaton Gasztro-Strandja 2023. különdíját idén a balatonboglári Platán Strand nyert el. Az itt levő vendéglátóhelyek példát mutatnak arra, hogy egész éves működéssel, minőségi kínálattal is lehet strandot üzemelni - hangzott el a rendezvényen.
A Balatoni Turizmus Szövetség különdíját, "a Balaton kiváló négyévszakos strandja" díjat a Szigliget Községi Strand kapta, amely köztudottan egész évben programokat kínál az odalátogatók számára.

Forrás: berni0004/Shutterstock

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park "Zöld levél díját" a zöldfelületi szempontok alapján kiemelkedő fonyódi Bélatelepi strand, a "Zöld béka díját" a környezeti nevelésben kiemelkedő balatonberényi Községi strand, a "Zöld fészek díjat" az élőhelyvédelmi szempontból kiemelkedő gyenesdiási Diási Játékstrand kapta.

A BSZ létrehozta a www.kekhullamzaszlo.hu honlapot, amely bemutatja az összes zászlót nyert strandot a szolgáltatásaival, áraival, nyitvatartási idejével együtt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek