Megnyitották a Sió-zsilipet, leengednek a Balaton vizéből

Miután a Balaton átlag vízállása múlt pénteken elérte a 120 cm-es szabályozási szintet, majd az elmúlt napokban meg is haladta azt, egyes déli parti települések védelme érdekében szükségessé vált a többlet vízkészlet óvatos leeresztése - olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közleményében.

Ennek megfelelően június 13-án, kedden reggel 8 órakor megnyitották a Sió-zsilipet, ezzel megkezdődött a Balaton vízeresztése.  

Az intézkedésre azért volt szükség, mert a „a Balaton déli partján számos település parti sávja és csapadékvíz-elvezető rendszere érzékeny a magas vízállásra. Emellett egy tartós észak-északnyugati szél erős hullámzást idézhet elő, ami komoly elöntéseket okozhat ezeken a mélyebben fekvő déli területeken. Mindezeket figyelembe véve vált szükségessé a vízszint csökkentése, amit időben meg kell kezdeni ahhoz, hogy az esetleg érkező szélsőségesen nagy csapadék ne okozzon kiöntést. Erre azért is szükség van, mert a Sió kapacitása korlátozott, nagyobb mennyiségű vizet csak hosszabb idő alatt lehet leereszteni a csatorna és a part menti területek károsodása nélkül" - tájékoztatott az OVF.

Forrás: DG DEFIS/Twitter

Azt is írták, hogy a következő napokban a vízgyűjtőkről érkező vízmennyiség miatt várhatóan még tovább emelkedik a Balaton vízszintje. Egyébként pedig a Sió-zsilip megnyitásától függött az új hajók Balatonra érkezése is.

Forrás: welovebalaton.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek