Egy építész megmentené a pusztuló Szent György-hegyi kápolnát

Rohamosan romlik a Szent György-hegyen álló Emmaus-, közismert nevén Ify-kápolna állapota. Sajnos a torony állapota miatt számítani lehet arra, hogy leomlik az épület teteje pár év, de lehet, hogy néhány hónap múlva - írja a likebalaton.hu, mely Bögös András építésszel készített interjút annak kapcsán, hogy a szakember felmérte az épületet a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjprogramjában. A vizsgálatokkal kapcsolatos terveket és a szakember grafikáit augusztus 14-én néhány órás Hirtelenkiállításon mutatták be.

Az Emmaus-kápolnaForrás: likebalaton.hu

A Szent György-hegyen álló kápolnát és remetelakot az ötvenes években építette saját kezűleg elvonulása helyszínéül a rendszerrel szövetkezni nem kívánó egyházfi, ezzel pedig akaratlanul is nyomott hagyott az építészet lokális történetében. Amit terv és engedélyek nélkül, saját forma-és arányérzékének teret adva létrehozott, most is ott áll, kézzel fogható. De sajnos az ideje véges, a természet lassan visszaveszi, ami az övé - írja az MMA oldalán az építész, hozzátéve, hogy célja az Ify-kápolna épületcsoportjának felmérése, dokumentálása és az elpusztult épületrészek tervi rekonstruálása mellett a védetté tétel lehetőségeinek feltárása. Ify Lajos egykori Szent György-hegyi otthonát – helyi értékmentő közösségekkel is konzultálva – méltó funkcióval szeretné ellátni, melyhez tervdokumentáció és makett készül.

Mint Bögös András a lapnak elmondta, az ösztöndíjprogramban értékmentő munkát szeretett volna véghezvinni, hogy nyoma maradjon, ha csak virtuálisan is. "Az elsődleges lépés a dokumentálás és ezzel a megőrzés. Itt tart most a munka. Több épület is van a területen. Különböző állapotban vannak. Van olyan, ami egyáltalán nem látható, a földdel egyenlő. A legtöbben magára a tornyos kápolnára gondolnak, amikor erről beszélünk, és ez is a legfontosabb, a főépület. Sajnos ez is nagyon rossz állapotban van. Egy néhány évvel ezelőtti fényképen még egészen tűrhető állapotban volt, nagyjából tíz évvel ezelőtt pedig még függönyök voltak rajta. Nemrégiben kezdett egyre viharosabban romlani: valószínűleg villám csaphatott bele, vagy valamilyen hatás érte. De minden épület, amelyikkel nem foglalkoznak, az előbb-utóbb az enyészeté lesz. Itt pedig egy régóta elhagyott épületről van szó".

Bár az Ify-kápolna sorsa, megmentése sokaknak szívügye, de – a lap információi szerint – program sincs, s pénz sem áll rendelkezésre ahhoz, hogy megmentsék az enyészettől. Az MMA ösztöndíjprogramjában végzett felmérés, majd az ezt követő kutatás és a javaslatok megfogalmazása talán előmozdíthatja ezeket. Bögös András viszont azt is elmondta, hogy az ösztöndíjprogramban azzal is foglalkozni fog, hogy felveszi a kapcsolatot az önkormányzattal, hivatalokkal, melyek érintettek, segítői lehetnek az épület megmentésének. Az állapotfelmérés során készült grafikákat pedig ismét a nagyközönség elé tárják szeptember első hétvégéjén, a Szent György-hegy hajnalig rendezvényen.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek