Felújítják az örvényesi strandot, de szabadstrand marad

Évről évre szárnyra kelnek azok az aggodalmak (nem kevés jogalappal), hogy a balatoni szabadstrandok alkonyát éljük. Az önkormányzatoknak nincs pénzük a fenntartásukra, sokszor pedig a megalomán lakóparkprojektek foglalják el ezeket. Ezért is üdítő, hogy az északi part egyik utolsó szabadstrandja, a cuki örvényesi megújul és szabad marad.

A Balatontipp cikke szerint a 170 fős falu az éves költségvetése hétszeresét költi hamarosan el (pályázati pénzekből) a strand felújítására. Az első ütemen már túl vannak, tavaly 30 millió forintból megújult a játszótér, kiépült egy homokos gyereköböl, új lejárókat csináltattak, javítottak a partvédművön, füvesítettek, padokat helyeztek el, felújították a sportpályákat.

Idén a szabadstrandokra biztosított 50 millió forintból két úszóstéget építenek ki a nádasok mellett. Huszár Zoltán polgármester szerint a vízhez jutás lehetőségének bővítése (a balatoni nádasok védettek, elvileg nem szabadna pusztítani őket, így a strand sem terjeszkedhet oldalirányba). A stégek 45-50 méter hosszúak lesznek, az elejükön gyerekcsúszdák, a végükön felnőtteknek való napozórész lesz. Ingyenes wifit és webkamerát is telepítenek a strandra.

Balaton-part, képünk illusztráció.Forrás: Shutterstock / Készítette: Botond Horvath

A fejlesztés harmadik üteme lesz a leglátványosabb: 217 milliós uniós támogatásból a strand bejárati-szolgáltató épületét építik teljesen újjá. Még a szezon előtt lebontják a régi épületeket, és elkezdődik az építkezés. Az új blokkban lesz gyümölcs- és strandcikkárus, büfé, egészségügyi szoba és vizesblokk is. A tető egy részén napozóterasz lesz, de szauna is helyet kap odabent. Kint 39 burkolt parkolóhelyet alakítanak ki. Számlálós belépőt is elhelyeznek, később így fizetőssé válhat a strand. De csak később, hisz a polgármester ezt mondta:

Úgy gondoljuk, hogy amíg lehet, meg kell őrizni ezt a lehetőséget azoknak, akik szeretnének olcsóbban strandolni. Ugyanakkor üzleti szempontból sem lenne sok értelme a belepődíj szedésének, mert akkor az üzemeltetési költségek is jelentősen megnőnének a kötelezően megemelkedő dolgozói létszám miatt. A legalább ötfős gárda költségeinek a kitermeléséhez egy ilyen kis strandon nem lenne lehetőség.  

A strand nyugati részén lévő zagytér egy részét is a strand zöldfelületéhez kapcsolnák, egy másik részén cölöpökön álló ösvényt építenének egyszer. Az építkezéseknek szoros határidejük van, így a munkálatoknak zajlani kell. Ha lehet is majd ebben a szezonban strandolni, csökkentett komfortra számítsanak az ideérkezők, például mobilvécékre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek