Videó: Elsőként ünneplik a karácsonyt a nyugati naptár szerint Kijevben

Felállították szerdán Ukrajna központi karácsonyfáját Kijevben, hogy a nyugati naptárrendszer szerint december 6-án ünnepeljék Szent Miklós napját, december 25-én pedig a karácsonyt. Ez az első alkalom, hogy az ünnepet az új naptár szerint tartják meg, az orosz hagyományoktól való elszakadás jelképeként.

Az ortodox keresztény többségű országban a fő egyház az év elején állapodott meg arról, hogy eltér az Oroszországban is használt Julianus-naptártól, amely szerint a karácsonyt január 7-én ünneplik.

Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester a fa fényeit szimbolikusan meggyújtotta, és kifejtette; magánadományokból finanszírozták a fát, azért, hogy lehetővé tegyék a közpénzek elkülönítését a hadsereg számára.

Még ebben a nehéz időben is van lehetőségünk eljönni megnézni a karácsonyfánkat fővárosunk központjában" - mondta a Reuters hírügynökségnek a 29 éves Oleszja Poljaros, hozzátéve; az emberek talán nem is ünnepelni jöttek, hanem inkább csak érezni akarták a karácsonyi hangulatot a helyzet ellenére. A XI. századi Szent Zsófia-székesegyház melletti tér fáján fölkapcsolták a díszkivilágítást, miközben a családok palacsintát és forralt bort kóstoltak a szomszédos kioszkokban.

A kijevi Szent-Szófia székesegyház - illusztrációForrás: jo Crebbin/Shutterstock

A Reuters jelentése szerint a téren megkérdezettek közül sokan egyetértenek a naptárváltással. "Semmi közös vonásunk nem lehet azzal az országgal" - mondta Poljaros, hozzátéve; most a seregben szolgáló férfiak tartják egyben az országot, és a karácsonyfa fényesen ragyog, nem túl nagy, de pont az, amire mostanában az embereknek szükségük van."

A megszólaltatott civilek közül egy ember arról számolt be, hogy a hagyományoktól eltérően már évek óta december 25-én ünnepli a karácsonyt, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek