A szokásokhoz híven, de turisták nélkül készülődik Betlehem

Idén már második éve módosítják a koronavírus-járvány miatti korlátozások a karácsonyi mise megrendezését Betlehemben. Mivel november 28. óta nem léphetnek be Izraelbe külföldiek, ezért nem érkezhettek keresztény zarándokok a Palesztin Hatóság területén található, általában Jeruzsálem felől megközelített Betlehembe, Jézus születésének helyére sem - olvasható a Háárec című újság honlapján.

Gyülekezés a Születés Temploma előttForrás: AFP/Abbas Momani

A cikk szerint a város jelentős része az idegenforgalomból él, és a karácsonyi szezon bevételei különösen fontosak számukra. Így a turisták elmaradása miatt - immár második éve - súlyos gazdasági válság, tömeges elszegényedés fenyegeti lakókat.

Az ünnepségekre és az éjféli misére idén is csak a Palesztin Hatóság ellenőrzése alatt álló és Izrael területén élő keresztényeket, illetve a keresztény vendégmunkásokat engedik be. De a Covid-19 miatti félelmek ellenére a tervek szerint zajlanak majd az ünnepségek - nyilatkozta a lapnak Anton Salman, Betlehem keresztény polgármestere.

A szokásokat tiszteletben tartva, december 24-én kora reggel megkezdődtek a zenés felvonulások a Születés Temploma előtti Jászol téren, ahol a helyi hagyományok szerint a betlehemi cserkészek felvonulásokat tartanak, miközben fúvóshangszereiken karácsonyi dalokat játszanak.

Kora délután érkezik meg autókonvojával a néhány kilométerre található Jeruzsálemből Pierbattista Pizzaballa érsek, latin pátriárka, hogy a Születés Templomának épületegyüttesében található, katolikus Szent Katalin-templomban a helyi keresztény elöljárók, a Palesztin Hatóság vezetői és az egész világot képviselő diplomaták előtt megtartsa az éjféli misét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek