Zöldebbre szeretnék a karácsonyi menüt? Íme a dietetikus néhány tippje!

Ha egész évben odafigyeltünk a környezetvédelemre és a fenntarthatóságra, akkor miért pont karácsonykor ne lenne szintén szempont, hogy ennek megfelelően készítsük az ünnepi menüt? Dietetikusunk ehhez ad egyszerű, de az év többi napján is alkalmazható tippeket.

Számos szokás néphagyomány tarkítja a karácsonyi ünnepkört, mégis minden családban kicsit másként zajlanak ezek a napok. A menü összetétele, gazdagsága, változatossága elég eltérő lehet. Sokat számít az is, hogy mekkora a család, elutazunk-e a távoli vagy közelebb lakó nagyszülőkhöz, egyéb rokonokhoz.

 Az sem mindegy, hogy ki készíti el az ünnepi ebédet és vacsorát, vagyis ebédeket vacsorákat a karácsony három napja alatt. A konyha királya mennyire ragaszkodik a tradíciókhoz, vagy éppen mer-e újítani.

Zöldítsük a karácsonyi menüt!

Hogy ne teljen pazarlóan ez a néhány nap, összegyűjtöttem néhány egyszerű és könnyen követhető jó tanácsot. Ezek is segíthetnek abban, hogy kevésbé stresszes, de annál meghittebb lehessen az ünnep. A bűntudatot minden esetre igyekezzünk félretenni, vagy csökkenteni, hiszen biztosan adódnak majd apróbb gikszerek. Ezektől lesz talán még emlékezetesebb, mert legalább lesz min később együtt nevetni.

Első lépés: Tervezzük meg a fogásokat!

Bár már némileg a finisben vagyunk, de még van pár napunk erre a lépésre is. A konyhai sürgés-forgás előtt az a legfontosabb, hogy tudjuk, mire van szükségünk. Meglehet, hogy már évek óta ugyanaz a menü, így nem is kell rajta gondolkodni, de az is előfordulhat, hogy idén is improvizálunk. Év közben kiderülhetett az is, hogy valamely családtagnak diétáznia kell (akár átmenetileg vagy tartósan is), bővülhetett a család, vagy sajnos, éppenséggel kevesebben is lehetünk. A létszám, az igények, az eltérő ízlések és a családi szokások alapján, ha nem is tűhegy pontossággal, de hasznos megtervezni, hogy mi kerül majd az asztalra.

Tervezzünk előre...Forrás: Shutterstock.com

Leves, főétel, köret, desszert, esetleg előétel, savanyúság vagy akár saláta is sorra kerülhet, no meg az italokról se feledkezzünk meg! Amennyire lehet, vonjuk be a család többi tagját és a vendégeket is, hogy felosszuk a feladatokat, meglegyen a változatosság, és feleslegesen ne készítsünk többet, mint amennyi elfogy!

Második lépés: Mérjük fel előre az igényeket a bevásárlás előtt!

Ha összeállt a menü, ellenőrizzük az otthoni készleteket, hogy mi van már alapból a kamrában, hűtőben! A bevásárló listát akár meg is oszthatjuk a családtagokkal, rokonokkal, így nem egy háztartást terhel minden költség és beszerzendő. A lényeg a megfelelő logisztika, hogy minden időben ott legyen, ahol szükség van rá. Ez is sokat segít abban, hogy olyan tételeket ne vásároljunk meg, ami csak felesleges pénzköltés lenne, emellett a termelés, szállítás kapcsán a környezetet is terhelné. A „zöld" gondolkodás ugyanis erről is szól.

Segítsenek be a vendégek isForrás: Shutterstock.com

A beszerzést intézhetjük közösen is, vagy akár online is. Utóbbi esetben érdemesebb egyszerre több mindent vásárolni, hogy valóban megérje, hiszen a futár autó közlekedésének is megvan a környezeti hatása. Az online kiszállítás az ünnepek miatti extra forgalom miatt most korlátozottabb lehet, illetve nem biztos, hogy időben megkapjuk a rendelt árut. Ezért ne hagyjuk az utolsó pillanatra! Több háztartás is összeállhat akár egy, nagyobb rendelésre, vagy felkereshetjük a helyi kistermelőket, vásárlói közösségeket is, ahol alkalmunk adódik a karácsonyi rendelések leadására!

Harmadik lépés: Használjunk helyi, szezonális alapanyagokat!

Amennyire megoldható, törekedjünk arra, hogy karácsonykor is minél inkább hazai termesztésű, szezonális alapanyagokból süssünk, főzzünk! Bár az ünnepi menü arról is szól, hogy ilyenkor a szokottnál extrább, luxus számba menő alapanyagokat is kipróbálunk, mégis jobb, ha kerüljük a külföldről importált árukat.

A hétköznap is nyitvatartó piacok közül sok még 23-án is várja a vásárlókatForrás: Travelo.hu

A karácsonyi menü amúgy is főleg a téli időszakra jellemző, szezonális élelmiszereket tartalmazza, így például az alma, káposzta, dió és mák mellett a hazai halakat is előnyben tudjuk részesíteni. A fenntartható étrendre való törekvést a menü tervezésekor is követhetjük, így próbáljunk meg kevesebb húst és több növényi alapanyagot felhasználni.

Ez a gyomrunknak is jót tesz, hiszen néhány nap alatt amúgy talán a szokásos húsadagunk többszörösét is elfogyasztjuk, pedig élettanilag nincs is szükségünk ennyi fehérjére. Pláne, hogy általában nem ilyenkor edzünk, sportolunk a legtöbbet az év során.

Negyedik lépés: Ne főzzünk feleslegesen sokat!

A fenti tippek során már említettem, de talán ez az egyik legfontosabb mind közül. Hajlamosak vagyunk ugyanis túl sok ételt készíteni. Ráadásul több helyre is megyünk, s mindenhol terülj-terülj asztalkámmal találjuk szembe magunkat. Mindaddig, amíg valóban elfogy a sok étel, nincs is gond. Akkor lehet problémás, ha a már több napja kerülgetett, már rá sem bírok nézni névre hallgató ételek végül a szemetesben végzik.

A túl sok a jóból, néha már nem jó...Forrás: Shutterstock.com

Ilyenkor valóban pazarlunk: a pénzzel, amit a bevásárlásra költöttünk, a saját ráfordított időnkkel és energiánkkal, sőt azokéval is, akik az alapanyagokat megtermelték, betakarították, feldolgozták. Ráadásul a kidobott ételek végső soron a környezetet is szennyezik. Emiatt valóban kiemelten fontos, hogy ésszel és mértékkel főzzünk, süssünk.

Ötödik lépés: Fagyasszuk le, használjuk fel, vagy ajándékozzuk el!

Amikor mégis megmaradt a menü egy része, még mentsük, ami menthető. Amit lehet fagyasszunk le, vagy hasznosítsuk más formában. Készülhet a sülthúsból, a sajtból és a zöldségekből gusztusos szendvics, a krumplipürét egy kis liszttel és tojással alaposan elkeverve süthetünk krokettet. A zöldségleves átváltozhat krémlevessé, a főtt krumpli pedig majonézes krumplisalátává. És amíg friss és biztonsággal fogyasztható az étel, akár el is ajándékozhatjuk a rászorulóknak. Persze csak is olyat, ami még ép, jó állapotú, és mi is szívesen és bizalommal elfogadnánk másoktól.

A szomszédban lakó idős házaspár, vagy éppen egyedülálló nagymama, nagypapa, vagy éppen egy ételgyűjtéssel és jótékonysággal foglalkozó szervezet számára is felajánlhatjuk a maradékot. A közösségi médiában már karácsony másnapján elkezdenek terjedni azok a posztok, amelyek ezekre a lehetőségekre hívják fel a figyelmet. Keressük ezeket is vagy tájékozódjunk már ezt megelőzően!

Az ünnepben az együttlét és a szeretet legyen a fontos, a menü mellett pedig a felelős gondolkodást és a fenntarthatóság szemléletét az ajándékozás terén is érdemes követni. A kevesebb néha több.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek