Ebben a faluban az önkormányzat hátsófala is ehető

Advent előtt egy hónappal nem a lakásdíszítés és az ajándékvásárlás indul meg Geresdlakon, hanem a közösségi mézeskalács sütés. De nem akármilyen: házfalak, kémények, kerítések, fesztiválasztalok- orvosi rendelő- és templomablakok készülnek, meg kutya-, cica- és focilabdapálya formák sülnek a sütőkben.

A gersdlaki mézeskalácsfaluForrás: Geresdlak.hu

 A polgármester szerint ilyenkor a nők és a szorgoskodni szerető gyerekek otthon hagynak csapot-papot, és elmennek mézeskalács tésztát gyúrni és sütni, 2021 novemberétől pedig már szakkörre is - tudtuk meg a Pécs Aktuál videójából.

Az évről évre egyre szebb és profibb mézeskalácsfalu minden évben, advent első vasárnapján nyílik meg. A kilencszáz lelket számláló baranyai község lakói 2009 óta mézeskalácsból elkészítik falujuk pontos mását.

November elején kezdődik a munka, hogy a nyitásra megsüljün és összeálljon 110 épület, köztük a templom, az orvosi rendelő, az élelmiszerbolt és az önkormányzat is. Bár az utóbbi épületnek újra kellett sütni a hátsó falát, mert mire az összeállításig eljutott, valaki megette - mesélte nevetve a polgármester.

A videóból kiderült még, hogy mi a jó, házi mézeskalács receptje, illetve, hogy ehhez a kiállításhoz összesen 45 kiló lisztet, 20 kiló cukrot, 7 kiló mézet, 100 tojást, fahéjat, margarint és szódabikarbónát használtak fel. A mézeskalácsfalu egyébként előzetes telefonos bejelentkezéssel, ingyenesen látogatható, és még ajándék mézeskalácsot is kapnak a vendégek, nehogy a kéményeket kívánják meg a nézegetés során.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek