Fogadjon örökbe egy csimpánzt karácsonyra!

Egy árva csimpánz örökbefogadása egyedi és élményteli ajándék lehet karácsonyra. A magyar Jane Goodall Intézet csimpánz-örökbefogadási programot indított, hogy a kongói Tchimpounga rezervátum lakóinak életét most a magyarországi örökbefogadók is segíthessék – olvasható a Jane Goodall Intézet weboldalán. Aki tehát szívhez szóló ajándékkal szeretné meglepni szeretteit, az nem csak különleges meglepetéssel rukkol elő, de ezzel segíti is az örökbefogadható csimpánzokat, név szerint Lembát, Mambout és Mbebot.

A fotó illusztrációForrás: Herbert Aust/Pixabay

Az örökbefogadás során, jelképes összeggel egy évig támogathatja a kedvencét. Az intézet az adományozott összeg 70%-át eljuttatja a menhely részére, 30%-ot pedig a program további népszerűsítésére használ fel. Ezt a pénzt a rezervátumban a kedvenc csimpánz élelmére és orvosi ellátására fogják felhasználni. 

A vadon élő csimpánzok a kihalás szélén állnak. A fakitermelő vállalatok óriási iramban pusztítják élőhelyüket, az erdőket. A letarolt területeket pedig egyre gyorsuló ütemben foglalják el az oda betelepülő emberek.

A felnőtt csimpánzokat a húsukért pusztítják, az életben maradt anyjukba kapaszkodó zokogó csimpánzkölyköket embertelen módszerekkel elválasztják a halott anyjuktól, majd eladják őket háziállatként vagy szórakoztatás céljából.

Sokan közülük azelőtt belepusztulnak a sokkba, a táplálékhiányba vagy a sérüléseikbe, mielőtt még a célállomáshoz érnének velük. Azokkal, amelyek túlélik az utat, sokszor kegyetlenül bánnak; ruhát adnak rájuk, és alkohollal, cigarettával tömik őket, hogy hotelek vagy bárok vendégeit szórakoztassák. Sokan családokhoz kerülnek háziállatként, ám amikor túl erőssé és veszélyessé válnak, az emberek láncra kötik, vagy apró ketrecekben tartják őket. De az is előfordulhat, hogy egyszerűen csak lelövik a tehetetlen állatot.

A probléma megoldására a Jane Goodall Intézet több afrikai kormánnyal közösen menhelyeket alakított, ki, hogy az árva, szörnyű sorsú csimpánzokon segíthessen. A rezervátumokban az állatok többé-kevésbé természetes környezetükben, fajtársaikkal élhetnek boldog csimpánzéletet. A gondozók és ápolók tudásukkal és szeretetükkel amit csak tudnak, megadnak az árván maradt kis csöppségeknek. Az örökbefogadás mellett támogathatják is a csimpánzárvákat, erről bővebben itt olvashatnak. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek