Eggyel több ok, hogy ezt a nemesi kúriát felkeressük!

A Zamoyski Múzeum abban reménykedik, hogy turisztikai érdekességgé válhat az a tizenöt, feltehetőleg a múlt század elejéről származó palackozott bor, amelyet a délkelet-lengyelországi Kozlówkában, a Zamoyski nagynemesi család egykori palotájában működő múzeum felújításakor találtak.

A múzeum egyik szárnyában a kommunizmus idejébe csöppenhetünk; a borokat valószínűleg nem itt állítják majd kiForrás: hemis.fr/SUDRES Jean-Daniel / AFP

A 18. századi épület pincéjének alapjában rejlő üvegek francia bort tartalmaznak, mégpedig vörös és fehér fajtákat, a többi között a Chateau Pontet-Canet, a Chateau Branaire-Ducru és a Cantenac Medoc borászatokból. A palackok felbontása nélkül, tűvel vett mintából megállapították, hogy a bor kiváló minőségű. Szakértők szerint a lelet arról tanúskodhat, hogy a lengyel nemesi udvarokban magas szintű borkultúra létezett. A palackokat az épület felújítása után kiállítják, írja az MTI.

A kozlówkai Zamoyski-palotát a 18. században építették késő barokk stílusban,de a régi lengyel építészeti jegyek is megjelennek rajta. A Zamosyki család 1799-ben vette tulajdonába az épületet és egészen 1944-ig itt is lakott. Konstanty Zamoyski gróf ideje alatt a birtok a fénykorát élte és ekkor nyerte el mai díszítettségét és vált az ország egyik legszebb nagynemesi rezidenciájává. Szépségét még a kommunista rezsim időszaka és a megszálló csapatok sem tudták elhomályosítani; az eredeti popmás díszítettség és a legtöbb berendezési tárgy sértetelnül túlélte az 1939-1989 közötti megszállás borzalmait.

A Zamoyski rezidencia épületei és parkjaForrás: Globalquiz / CC BY 3.0 / wikimedia.org

A rezidencia ma a Zamoyski család terjedelmes kollekciójának múzeuma. Aki ide ellátogat – és a visszajáró utazók melegen ajánlják, hogy legalább egyszer keressük fel a birtokot – a kiállításokon kívül talál egy történelmi kápolnát, megnézheti a képen is látható gyönyörű francia barokk kertet, az istállókat és a család hintóit is. A most talált palackok kiállítása után pedig a több száz éves borokra is vethet egy vitrinen keresztüli pillantást. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek